Trebalo bi da ih izbegavamo
Već je opšte poznato da nisu sve masti iste i da su sve štetne. Masti kojih se treba plašiti kriju se iza naziva trans masti, koje se na etiketi pojavljuju kao na primer delimično hidrogenizovano ulje.
Trebalo bi da ih izbegavamo, a reč je o prerađenim biljnim mastima koje naše telo ne doživljava kao "prijateljske”. Neke države su ih potpuno zabranile jer se pokazalo da povećavaju rizik od začepljenja arterija i da su loše za srce.
Ako se pitate zašto ih, ako su već toliko štetne, prehrambena industrija toliko koristi, odgovor je vrlo jednostavan – jeftinije su.
Evo gde ih ima najviše:
Umesto da ih kupujete, ispecite ih sami - barem ćete znati od čega su napravljene.
Smrznute pite, peciva, pa čak i riblji štapići u velikoj meri sadrže trans masti.
Samo jedna kašičica margarina sadrži 2,8 grama trans masti i 2,1 grama zasićenih masti. Međutim, neki proizvođači proizvode margarin sa nižim sadržajem trans masti, pa obratite pažnju na sastojke.
Mnogo je trans masti u supama iz kesice. I postoji neprikosnoveno pravilo - jedite hranu pripremljenu kod kuće.
Pohovani krompir, piletina i druga pržena hrana u restoranima brze hrane obično se prže u industrijskom ulju koje je puno trans masti.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.