Ne bacajte svinjsku mast - bacite ulje: Sve što su vas učili o njoj bila je laž

Mast ima niz zdravstvenih prednosti

17.07.2025. 10:44
  • Podeli:
shutterstock_ svinjska mass-65dcc6fcbe203.webp Foto: Shutterstock

Svinjska mast je decenijama bila na crnoj listi zbog svog zasićenog sastava, ali nova istraživanja pokazuju da nije sve tako crno - belo, mast iz svinje možda ima više koristi nego što mislite, pre svega za zdravlje srca.

Nekada nezamenjiva u gotovo svakoj kuhinji, svinjska mast je krajem 20. veka izbačena iz upotrebe i zamenjena margarinom i biljnim uljima. Razlog? Smatrana je neprijateljem srca i krvnih sudova.

Danas, u eri vraćanja tradicionalnoj ishrani i prirodnim masnoćama, mast doživljava pravi mali povratak.

Zdravstvene prednosti svinjske masti:

Prirodna i bez aditiva

Za razliku od mnogih biljnih ulja koja se industrijski rafinišu i tretiraju hemikalijama, svinjska mast se može dobiti jednostavnim topljenjem masnog tkiva, bez dodataka.

Bogata mononezasićenim mastima

Iako se često smatra "teškom", svinjska mast zapravo sadrži oko 45 odsto mononezasićenih masti, pretežno oleinske kiseline, iste one koja se nalazi u maslinovom ulju i koja je povezana sa zdravljem srca.

Vitamini koji se retko nalaze u uljima

Svinjska mast sadrži vitamin D, koji je ključan za imunitet i zdravlje kostiju, i to u znatno većim količinama nego većina biljnih ulja (ako potiče od svinja uzgajanih na suncu).

Stabilna pri visokim temperaturama

Za razliku od mnogih biljnih ulja koja se lako razgrađuju i stvaraju štetne spojeve pri prženju, mast je termički stabilna, što je čini odličnim izborom za pečenje i prženje.

Mast sadrži oko 39 odsto zasićenih masnih kiselina. Najnovija naučna saznanja pokazuju da ove masti nisu direktan uzročnik srčanih bolesti, ali umerenost je ključna - naročito ako imate povišen holesterol.

Kvalitet zavisi od porekla

Mast svinje koja je hranjena prirodno i držana na otvorenom sadrži više hranljivih materija. Industrijska svinjska mast iz supermarketa može imati lošiji profil masnih kiselina.

Svinjska mast je prirodna, ukusna i u mnogim slučajevima zdravija od industrijski obrađenih ulja. Nije čudotvorna namirnica, ali ni neprijatelj zdravlja kakvim je dugo smatrana.

Kao deo uravnotežene ishrane, naročito u tradicionalnoj kuhinji, i te kako ima svoje mesto.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()