Ugljeni hidrati često imaju lošu reputaciju, ali nisu svi isti
Foto: PixabayDok neki mogu izazvati osećaj tromosti, skokove šećera u krvi ili probavne smetnje, drugi mogu značajno doprineti vašem zdravlju, posebno zdravlju creva.
"Zdravlje creva je ključno za opšte zdravlje", kaže registrovana dijetetičarka Kejti Šimelpfening.
"Uravnotežena crevna mikroflora pomaže u regulisanju hormona i održavanju stabilnog raspoloženja, i jača imuni sistem. Niko ne želi da se svakodnevno nosi sa nadimanjem ili nelagodnošću", dodaje on za portal Eating Well.
Ako volite da jedete ugljene hidrate, ali biste želeli da više vodite računa o zdravlju creva, počnite da jedete više leblebija, savetuju stručnjaci. Ova izuzetno moćna mahunarka nije samo savršena osnova za humus ili odličan izvor proteina u salatama, već je bogata i hranljivim materijama koje blagotvorno utiču na zdravlje creva.

To je izvor vlakana.
Vlakna su vrsta ugljenih hidrata koju telo ne može da svari, a neophodna su za zdravlje varenja jer regulišu rad creva i podstiču rast korisnih bakterija. Samo pola šolje kuvanih leblebija sadrži oko šest grama vlakana, što je odlična vest s obzirom na to da većina ljudi konzumira manje vlakana nego što je preporučeno.
Leblebija sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna, kada dođu u kontakt sa vodom, stvaraju supstancu sličnu gelu koja usporava varenje i pomaže boljoj apsorpciji hranljivih materija, dok nerastvorljiva vlakna povećavaju zapreminu stolice i olakšavaju njen prolazak kroz creva, sprečavajući zatvor.

Leblebija je bogata rezistentnim skrobom, vrstom prebiotskih vlakana koja služe kao hrana za korisne bakterije u crevima. Kada stignu do debelog creva, bakterije fermentišu rezistentni skrob, proizvodeći kratkolančane masne kiseline.
Ove masne kiseline jačaju crevnu sluznicu, štiteći je od upala i bolesti, a istraživanja sugerišu da mogu smanjiti i rizik od raka debelog creva. Pored toga, masne kiseline kratkog lanca podržavaju vezu između creva i mozga, što može pozitivno uticati na emocionalno zdravlje.
Leblebija takođe sadrži fenolne kiseline, moćne antioksidante koji dodatno štite crevnu sluzokožu. Istraživanja pokazuju da fenolna jedinjenja mogu smanjiti upalu povezanu sa sindromom iritabilnog creva i inflamatornom bolešću creva.
Pored toga, pomažu u jačanju strukture crevnog zida, sprečavajući ulazak štetnih bakterija i dodatno podstičući rast korisnih mikroorganizama.
Leblebija je hranljiva hrana blagog ukusa i čvrste teksture, štojea čini lakim za uključivanje u razna jela:
Dodajte je u salate ili pripremite domaći humus. Takođe leblebiju možete dodati ga u supe i čorbe ili da je ispečete za užinu, kao zdravu grickalicu.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







