Od čega se najviše leče deca u Tiršovoj: Jedna bolest iznenadila je sve lekare

To je bolest koju nismo imali prilike da srećemo, kaže načelnik klinike

19.11.2023. 17:16
  • Podeli:
cucla beba duda novorođenče dete Pixabay-651044e3696f6.webp Foto: Pixabay

Sezona je respiratornih infekcija, stomačnih virusa, a među decom se pojavio i veliki kašalj, protiv koga postoji vakcina. U ovom trenutku u vrtićima ima i varičela.

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je, gostujući na RTS-u, da ih je iznenadio veliki kašalj.

"To je bolest koju nismo imali prilike da srećemo. Od početka ove godine bilo je deset pacijenata koji su prošli kroz našu ambulantu gde je potvrđeno da imaju veliki kašalj, a sedam pacijenata je bilo hospitalizovano”, kaže Dučić.

Prema njegovim rečima, uglavnom se radi o najmlađim pacijentima, a najčešće se javlja u novorođenačkom uzrastu i u ranom dojenačkom uzrastu. Dučić napominje da su svi ti pacijenti dobro prošli.

Vakcinacija i revakcinacija protiv velikog kašlja


Vakcina protiv velikog kašlja je obavezna, međutim, problem je što se vrši revakcinacija, a roditelji se s decom ne javljaju redovno na revakcinaciju.

"Javlja se taj prozor kada se pacijenti zaražavaju i obolevaju od velikog kašlja", rekao je dr Dučić.

Nema nijednog teškog pacijenta sa koronom


Što se tiče drugih infekcija, ima i obolelih od koronavirusa.

“Ima sporadično, to je sada sezonska bolest. Nemamo nijednog teškog pacijenta sa koronavirusom poslednjih meseci“, kaže Dučić.

Respiratorni i stomačni virusi

Dučić kaže da u ovom, trenutku kada govorimo o pregledima kod pedijatara, najčešće su u pitanju respiratorni i stomačni virusi kod dece.

"Tiršova je referentni centar za lečenje dece u regionu i svi pacijenti iz regiona dolaze kod nas. Dolaze neki na ispitivanje i lečenja, i kada su iscrpljene sve mogućnosti lečenja u drugim centrima, pacijenti se upućuju u Dečju kliniku na lečenje. Tu su pacijenti koji boluju od malignih bolesti, pa do povreda, bolesti srca, urođenih anomalija", rekao je on.

Broj pregleda, operacija, intervencija u ovoj godini

Dučić je naveo podatak da je od početka godine operisano oko 4.500 dece, oko 20.000 dece je ambulantno zbrinuto, a dijagnostičnih procedura – tipa magneta, elektrokardiografije, urađeno je kod oko 175.000 dece.

"Ima puno dece koja boluju od malignih oboljenja, ima puno dece sa svim ostalim anomalijama", rekao je Dučić.

Transplantacija bubrega

Nedavno je bila urađena transplantacija bubrega kada je otac bio donor. Dučić je rekao da je on dobro transplantirani pacijent kome je otac dao bubreg.

Što na hemodijalizi, što na peritonealnoj dijalizi u ovom trenutku imamo 32 pacijenta, 27 je iz Srbije, a pet je iz Crne Gore i iz Republike Srpske i oni su svi kandidati za transplantaciju, naveo je Dučić.

Direktor Tiršove ukazuje da ta ustanova ima uspostavljenu saradnju sa londonskim timom za transplantaciju i ideja je da oni dolaze da bi obavljali žive transplantacije kod dece sa težinom ispod 35 kilograma.

"Pored toga mi imamo svakodnevnu saradnju s njima preko video-linkova, tako da naši lekari već odlaze tamo", kaže Dučić.

Neophodno je više kadaveričnih transplantacija za svu decu koja čekaju.

O transplantaciji jetre

Saradnja sa određenim centrima je neophodna kada je reč o deci kojoj je potrebna transplantacija jetre.

"Mi sarađujemo sa Italijom, to je saradnja koja traje preko deset godina, konkretno sa Bergamom. Naši lekari spremaju tu decu za transplantaciju i vode ih", kaže on.

Prioriteti Dečje klinike u narednom periodu 

Nedavno je u Beogradu bio i stručnjak iz Engleske uz podršku RFZO. Dučić kaže da je bio profesor Kostolni iz Londona, ali i profesor Denard iz Lajpciga, iz Nemačke, jedan od vodećih interventnih kardiologa, koji deolazi često i potpuno besplatno.

Prema njegovim rečima, ideja je da se naši lekari maksimalno obučavaju. I lekari iz Lajpciga i kolega iz Engleske dolaze zbog dobrih prijateljskih odnosa sa lekarima sa naših odeljenja, jer su provodili mnogo vremena u tim centrima i uspostavili su jako dobre odnose, kaže Dučić.

"Tako da mi imamo ogromnu podršku tih lekara. Korisno je prvo za decu, za roditelje, za lekare koji učestvuju u tim rezultatima, a potom i za državu. To su operacije koje koštaju preko sto hiljada evra, a ovde se obavljaju za simbolične novce", zaključio je dr Dučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()