Održan Prvi internacionalni simpozijum 'Postkovid sindrom i sindrom hroničnog umora'

Kako bi se što više lekara, ali i javnost, upoznali sa dijagnostikom i načinom lečenja postvirusnog sindroma umora, na Institutu Dedinje održan je internacionalni simpozijum o tome

Autor: Lena Sladojević
17.11.2023. 20:15
  • Podeli:

Post-kovid sindrom koji se javlja nakon preležanog koronavirusa, može u najgorem slučaju da razvije komplikacije moždanog udara, infarkta, tromboze. Većina ima postvirusni sindrom umora koji traje duže od šest meseci, poremećaje spavanja i gubitke svesti. Kako bi se što više lekara, ali i javnost, upoznali sa dijagnostikom i načinom lečenja, na Institutu Dedinje održan je internacionalni simpozijum o tome.

I nakon pandemije, pandemija, ali ovog puta umora, tako su objasnili lekari na simpozijumu posvećenom post kovid sindromu. Tu su i psihološki problemi, pre svega anksioznost.

"Ne treba ljudi da ostanu kući i da kažu "Ma meni nije ništa ovo je samo običan umor, malo mi lupa srce, proći će" nego da shvate da kovid virus, vrlo jasno dokazano, a o tome danas i pričamo, pravi teška oštećenja i ono što je važno da istaknem je da težina oštećenja nema veze sa oštećenjem kovida", pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti i načelnik centra za prevenciju prof. dr Nebojša Tasić.

Od prvog velikog naleta korone dele nas već tri godine, a ovo je bio prvi stručni simpozijum o čestim posledicama kovida kod nas, pa bismo ga mogli nazvati istorijskim.

"Vidim da je podignuta visoka lestvica interesovanja mislim da je to sa pravom učinjeno. Imali smo kovid koji je ostavio razorne posledice na planeti zemlji, sada je nešto što pokušavamo da dočaramo i nama i pacijentima šta su njegove posledice", kaže direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" prof. dr Milovan Bojić.

"Simpozijum je u pravom smislu internacionalni zato što se organizuje prvo na Institutu Dedinje i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Evropske mreže pacijenata i 17 država i eksperata koji se bave ovom problematikom, predstavnike udruženja pacijenata iz Slovenije i Hrvatske. Predavače kliničkog centra Ljubljana i imamo simulantni prevod na engleski jezik tako da nas cela Evropa, znači 53 zemlje prati", kaže šef Neurokardiološke laboratorije Institut Dedinje prof. dr Branislav Milovanović.

Kako lekari savetuju, svi koji imaju simptome post-kovid sindroma trebalo bi prvo da odu kod svog izabranog lekara, koji će dati upute za dalje, kako bi dobili neophodno lečenje i terapiju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()