Osoba sa HIV-om kroz par meseci postaje nezarazna uz besplatnu savremenu terapiju

U Srbiji je došlo do pada kako u registraciji obolelih, tako i broju umrlih

30.11.2023. 16:58
  • Podeli:
shutterstock_1224734254 Hiv, Virus, sida, terapija-6568b00de0ed1.webp Foto: Shutterstock

Epidemiolog Biljana Begović Vuksanović izjavila je da danas osoba obolela od HIV-a, uz besplatnu savremenu terapiju koja je započeta odmah po dijagnostikovanju infekcije i ukoliko je infekcija otkrivena relativno na vreme, već za par meseci postaje nezarazna za svoje okruženje, i može da živi dug i kvalitetan život.

Ona je za Tanjug, povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a 1. decembra, rekla da je Srbiji od 1996. godine, kada je uvedena nova savremena antiretrovirusna terapija, došlo do pada kako u registraciji obolelih, tako i broju umrlih, ali dodala da se sve vreme registruje blagi trend porasta u broju novih slučajeva HIV infekcije.

"Za sada, do ovog perioda koliko je prijavljeno slučajeva HIV infekcije, manje je nego u istom periodu prethodne godine, mada još taj izveštajni period nije završen. Neke prijave stižu i početkom sledeće godine za prethodnu godinu, tako da su to za Srbiju podaci koji se kreću između 120 do 180 novodijagnostikovanih slučajeva HIV infekcije. Beograd prednjači, oko 60 odsto tih brojeva koji se odnosi na Srbiju, se odnosi na Beograd", navela je ona.

Foto: Profimedia

Govoreći o regionalnom kongresu koji u Srbiji organizuje prvo strukovno udruženje "HIV asocijacija Srbije", Vuksanovićeva je rekla da je to treći regionalni konkurs koji će biti održan 8. i 9. decembra u Hotelu "Mona Plaza", na kom će međunarodni i regionalni lideri govoriti o epidemiološkim podacima, komorbiditetima i koinfekcijama koje se dešavaju osobama koje žive sa HIV-om sa novinama u terapiji. 

Prema njenim rečima, mladi znaju dosta o preventivi i edukaciji na temu HIV-a i AIDS-a, ali ne dovoljno zbog čega smatra da je neophodno govoriti o HIV infekciji tokom cele godine, a ne samo 1. decembra.

"Sad su i neki novi programi u okviru zdravstveno vaspitnih programa uvedeni, tako da se ja nadam da će i to dati neke rezultate u narednom periodu. Važno je da se spomene da treba da nastojimo da rizik smanjimo, ako se rizik desi da ne negiramo rizik nego da što pre odemo u neko od savetovališta, kojih je u okviru svih zavoda za javno zdravlje širom Srbije više od 20. Da uradimo besplatno, ako želimo i anonimno test na HIV i da znamo šta nam je dalje činiti", navela je Vukasnovićeva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()