Ova supernamirnica poboljšava varenje, snižava pritisak i štiti srce

Uključivanje ove namirnice u ishranu jednostavan je i efikasan način da poboljšate svoje opšte zdravlje

27.10.2025. 08:32
  • Podeli:
shutterstock_1402195946 cvekla sok od cvekle-654a728aa934c.webp Foto: shutterstock

Cvekla je supernamirnica koja svojim slatkastim ukusom nudi mnogo više od običnog kulinarskog užitka.

Bogata je vlaknima, ali i odličan izvor minerala poput kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka i mangana – minerala koji podržava zdravlje ćelija i kostiju, jača imuni sistem i važan je za zgrušavanje krvi.

Zdravlje srca

Jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti cvekle je njena sposobnost da podrži zdravlje srca. Bogata nitratima, cvekla pomaže poboljšanju protoka krvi i snižavanju krvnog pritiska.

Nitrati se u telu pretvaraju u azot-monoksid, koji opušta i širi krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od hipertenzije. Ako imate povišen pritisak, dnevna doza soka od cvekle može biti od velike koristi.

Antioksidansi

Visok nivo antioksidanasa i antiupalnih jedinjenja u ovom povrću može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upala, koje su povezane s brojnim hroničnim bolestima – uključujući srčana oboljenja, dijabetes i rak.

Bolje varenje

Kako navodi "Healthline“, cvekla je bogata vlaknima – u proseku dva do tri grama po 100 grama sirove cvekle.

Vlakna ne samo da pružaju osećaj sitosti, već pomažu i u boljem varenju, smanjuju upale i rizik od raznih bolesti poput moždanog udara ili čak pojedinih vrsta raka. Ipak, imajte u vidu da se ceđenjem soka iz cvekle gubi većina vlakana, pa ako vam je cilj bolje varenje, birajte sirovu cveklu ili je dodajte u smuti.

Bolje sportske performanse

Jedno istraživanje je pokazalo da cvekla može doprineti većoj brzini, odlaganju zamora i boljoj kardiorespiratornoj izdržljivosti tokom fizičke aktivnosti. To je zahvaljujući nitratima koji poboljšavaju protok krvi i snabdevanje tkiva kiseonikom, čime telo efikasnije funkcioniše. Takođe, zbog antioksidanasa koje sadrži, cvekla pomaže i u oporavku nakon napornog treninga.

Kako uključiti cveklu u ishranu

Zbog svih zdravstvenih koristi, cvekla može biti odlična inspiracija za zdrave recepte. Evo nekoliko predloga:

Salata od cvekle i kinoe

  • Skuvajte kinou po uputstvu i ostavite da se ohladi.
  • Pomešajte sa cveklom (pečenom ili sirovom), kockicama krastavca i seckanim svežim začinskim biljem poput peršuna ili nane.
  • Začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom.

Pečena cvekla

  • Zagrejte rernu na 200 °C.
  • Operite i oljuštite cveklu, pa je isecite na kocke.
  • Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite.
  • Rasporedite na pleh i pecite 30–40 minuta, dok ne omekša.
  • Gotovu cveklu poslužite uz kozji sir ili fetu, ili je pomešajte s drugim pečenim povrćem kao što su tikvice i paprika.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()