Ovo zaslužuje Nobelovu nagradu: Naučnici otkrili neverovatno svojstvo čaja - efikasno filtrira vodu

Važno je napomenuti da čaj ne bi trebalo da zameni druge metode prečišćavanja vode u područjima sa ozbiljnim problemima zagađenja

03.03.2025. 09:47
  • Podeli:
crni čaj - shutterstock_2567696105-67c579dac9832.webp Foto: Shutterstock

Nova studija je otkrila da čaj, pored dobro poznatih zdravstvenih prednosti, može delovati i kao prirodni filter za uklanjanje teških metala iz vode. Dakle, uz sve svoje poznate prednosti, čini se da je čaj sada preuzeo još jednu ulogu – onu tihog čuvara našeg zdravlja, filtriranjem neželjenih materija iz vode koju svakodnevno konzumiramo.

Naučnici sa Univerziteta Nortvestern otkrili su da listovi čaja apsorbuju teške metale poput olova i kadmijuma na svoju površinu tokom pripreme.

Bendžamin Šindel, vodeći autor studije, objašnjava da „uz čaj, ljudi ne moraju ništa da rade dodatno - jednostavno stavljaju lišće u vodu i prirodno uklanjaju metale“.

Ključni nalazi studije pokazuju da je crni čaj najefikasniji u uklanjanju metalnih jona, a duže vreme kuvanja rezultira većim uklanjanjem zagađivača. Tipična šolja čaja kuvana tri do pet minuta može ukloniti oko 15 odsto olova iz vode.

„Ljudi bi trebalo da budu svesni potencijala koji varenje čaja ima za apsorpciju nekih metala i potencijalno drugih zagađivača iz vode za piće“, ističe Šindel.

Što više čaja, to bolje

Iako ovo otkriće ne znači da čaj treba koristiti kao zamenu za prečišćavanje vode, ono ukazuje na potencijalne dodatne zdravstvene koristi od redovnog konzumiranja čaja.

Naučnici ukazuju na to da bi na nivou populacije povećana konzumacija čaja mogla dovesti do smanjenja bolesti povezanih sa izlaganjem teškim metalima.

Ova studija dopunjuje postojeća istraživanja o zdravstvenim prednostima čaja, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta kancera.

Čaj je bogat antioksidansima i polifenolima, koji su povezani sa nižim krvnim pritiskom i boljim zdravljem srca.

Za one koji žele da iskoriste ovu pogodnost, stručnjaci preporučuju korišćenje celuloznih kesica čaja i duže vreme kuvanja. Međutim, važno je napomenuti da čaj ne bi trebalo da zameni druge metode prečišćavanja vode u područjima sa ozbiljnim problemima zagađenja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()