Pijaca il' prodavnica, pitanje je sad: Kako da se zaštitimo od pesticida u namirnicama?

Praksa pokazuje da više od 20 odsto svežih proizvoda sadrži nivoe pesticida koji predstavljaju "značajne rizike" po zdravlje

Autor: Andrea Radovanović
27.08.2024. 20:08
  • Podeli:

Navikli smo da pre jela obavezno operemo voće i povrće kako bismo bili sigurni da smo uklonili najrazličitije toksične hemikalije koje se obično koriste u poljoprivredi. Najnovijim studijama je, međutim, utvrđeno da i posle pranja svežih proizvoda, određene količine pesticida ostaju na njima. UNA je proveravala šta da uradimo da bi hrana koju konzumiramo bila bezbedna.

Kada bi se na površini voća i povrća našle samo dozvoljene odnosno minimalne količine pesticida, onda bi pranje vodom bilo dovoljno da se štetne hemikalije uklone, tvrde stručnjaci. Opominju da je problem to što mnogi proizvođači "na svoju ruku" uvek dodaju više od dozvoljenog i ne poštuju principe koje propisuje Organizacija za hranu i poljoprivedu, poznatija kao FAO.

"Da koriste isključivo dozvoljene pesticide, odnosno one koji su na listi dozvoljenih pesticida za primenu u Srbiji, a oni su potpuno identični sa pesticidima dozvoljenim za primenu u Evropskoj uniji. Pritom treba imati u vidu da fitosanitarna inspekcija vrši kontrolu uzoraka kako na pijacama, a posebno u veletržnicama prilikom prijema robe se vrši uzorkovanje i kontrola tih proizvoda", rekao je Miladin Ševarlić iz Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije.

Praksa pokazuje da više od 20 odsto svežih proizvoda sadrži nivoe pesticida koji predstavljaju "značajne rizike" po zdravlje. Tu već ne pomaže samo voda.

"Postoji nekoliko načina kako to možemo da uradimo. Jedan je sa sodom bikarbonom. Neka razmera koja se koristi je na dve šolje vode se stavi jedna kafena kašičica sode bikarbone. Naravno, sad tu količinu dupliramo u odnosu koliko nam treba, i ostavimo voće ili povrće nekih 20-ak minuta. Postoji varijanta da koristimo i sirće i tada je razmera malo drugačija npr na jednu šolju sirćeta idu četiri šolje vode i opet nekih 15-ak, 20-ak minuta odstoji", kaže nutricionistkinja Jovana Srejić.

Preporuka je i da voće ili povrće oljuštimo pre konzumiranja jer smo tada sigurno uklonili toksične materije. Ipak, u tom slučaju gubimo i vitamine.

"U toj kori bude i nečeg korisnog i nečeg štetnog, pa mi biramo da sklonimo te neke štetne sastojke, pre svega, jer svedoci smo sve više alergija, problema sa digestivnim traktom, i u suštini, na kraju se pokaže da je to hemija iz hrane, tako da, eto, bezbednost je na prvom mestu", navela je Jovana Srejić.

Upravo radi bezbednosti, najbolji savet je da vodimo računa o tome šta i gde kupujemo.

"Ako kupujete u velikim tržnim centrima onda su ti proizvodi sigurno kontrolisani prilikom prijema i možete biti sigurni da praktično nema onih koji sadrže pesticide iznad dozvoljenih normativa", zaključio je Ševarlić.

Ako, pak, radije birate pijacu, onda stručnjaci preporučuju da kupujete kod proverenih proizvođača na čijim se tezgama može naći voće i povrće organske proizvodnje - skuplje, ali zdravije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()