Prevencija kancera: Do kraja godine besplatan skrining test za rano otkrivanje HPV

Za oko godinu dana HPV vakcinom vakcinisano je više od 26.000 dece, od kojih su većina devojčice

01.10.2023. 10:16
  • Podeli:
laboratorija pixabay-645397604ee68.webp Foto: Pixabay

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić najavila je da će do kraja godine biti uvedeno da se o trošku RFZO fonda radi skrining-test za  rano otkrivanje HPV infekcije tipizacijom.

HPV tip 16 i 18 - visoki rizik od kancera

"Cilj ovog testiranja jeste da se otkriju visokorizični tipovi koji mogu da dovedu do pojave kancera, a to su pre svega HPV tip 16 i 18, koji imaju  najveći onkogeni potencijal i odgovorni su za oko 70 odsto nastalih karcinoma", rekla je ona za današnju Politiku.

Radojević Škodrić je dodala da će osobe kod kojih bude ustanovljeno prisustvo visokorizičnih tipova HPV-a, a koje još nemaju nikakve simptome, ali postoji veliki rizik za nastanak maligne bolesti, morati češće da obavljaju preventivne preglede, uključujući i  Papanikolau test, kako bi se u slučaju pojave promena reagovalo blagovremeno.

"Inicijativa i cilj Svetske zdravstvene organizacije za ubrzanje eliminacije ove bolesti predviđa vakcinaciju, program skrininga visokosenzitivnim testovima i adekvatan terapijski tretman obolelih žena i to formulom "90-70-90", što znači da 90 odsto devojčica primi vakcinu, da 70  odsto žena ide na redovne skrininge i da 90 odsto žena sa kancerom bude blagovremeno lečeno", objasnila je ona.

Podsetila je i da je proces imunizacije HPV vakcinom u Srbiji o trošku RFZO počeo od juna prošle godine za dečake i devojčice od devet do 19 godina, kao najbolji vid prevencije raka grlića materice i genitalne regije uopšte.

Vakcinacija HPV vakcinom

Prema njenim rečima, za oko godinu dana vakcinisano je više od 26.000 dece, od kojih su većina devojčice, njih oko 20.000, dok je dečaka oko 6.000, što je svega četiri odsto ukupnog broja dece i mladih u starosnoj kategoriji od devet do 19 godina.

"Obimom vakcinacije nismo zadovoljni i jasno nam je da još moramo da radimo na tome da obuhvat vakcinacije bude veći kao i da je  potrebno intenzivnije raditi na informisanju roditelja. Treba i da ukažemo na  značaj HPV vakcine za muški pol jer su muškarci ne samo prenosioci, nego i sami obolevaju", kazala je ona.

Radojević Škodrić je dodala i da je najviše vakcinisanih u većim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak  i Pančevo.

"Fokus države je prevencija i tome smo ozbiljno posvećeni", naglasila je ona.

Direktorka RFZO je na pitanje da li je zadovoljna kako se vode liste čekanja u bolnicama odgovorila da nije zadovoljna i da je cilj da se formiraju jedinstvene liste koje neće zavisiti od informacija koje se dobijaju od zdravstvenih ustanova, dodajući da se na tome radi sa kabinetom premijerke i Ministarstvom zdravlja.

"Ta lista će sadržati tačne podatke o svim osobama na listi čekanja sa terminima za pružanje usluge, razlozima otkazivanja, kapacitetima ustanova, kriterijumima za preusmeravanje, odgovornim doktorima koji ih vode i drugo", objasnila je ona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()