Posle ukusnog roštilja i enormnih količina piva. žestine i gaziranih pića, počinju problemi: nadutost, gorušica, bol u želucu i stezanje u grudima.
Foto: ShutterstockPrvi maj se uveliko slavi i tradicionalno, većina ljudi u Srbije danas jede roštilj, bilo da praznik slavi negde u prirodi ili u svom stanu. Naravno, uz pljeskavice i ćevape jede se mladi crni luk, a uksan obrok zaliva se pivom, žestinom ili gaziranim pićem.
Ali, posle uživanja, obično u večernjim časovima, mnogi osećaju da će im stomak pući, otkopčavaju dugme na košilji, popuštaju kaiš na pantalonoma. Sledi talas toplote, nadutost, gorušica, bolovi u želucu, mnogi osećaju blagu vrtoglavicu, a svake godine je sve veći broj onih kojima srce počne ubrzano da lupa, pa u strahu da doživljavaju infarkt, zovu hitnu pomoć.
Koliko prejedanje može da bude opasno, u više navrta je govorio poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić.
Prema njegovim rečima, postoji mnogo efikasnijih rešenja za oporavak nakon prazničnog prejedanja, a dva jela, koja su tradicionalna i nutritivno bogata, mogu pomoći u brzoj regeneraciji organizma.
Tako bi sutra trebalo prvi obrok da nam bude pileća supa.
"Supa donosi tečnost, so i antioksidante. Osoba koja je tokom noći konzumirala alkohol, kao što je viski, gubi puno tečnosti i telo je u dehidriranom stanju", objasnio je dr Perišić, pa dodao da bi trebalo koristiti batake i karabatake jer sadrži proteine, aminokiseline i vrlo malo masnoće.
Pored pileće supe, dr Perišić je preporučio i još jedno tradicionalno jelo - rinflajš.
"To je jelo koje je pomagalo u oporavku posle obilnog ručka, jer se govedina kuvala sa povrćem, a sve što je ostalo se brzo apsorbovalo. Dobar dodatak je ren, koji je prirodni antioksidans i enzim koji pomaže u čišćenju organizma", istakao je dr Perišić.

Koliko ozbiljan problem predstavlja prejedanje, govorila je i doktorka Veroslava Stanković, specijalista higijene ishrane i dijetolog.
"Usled prejedanja mogu se stvoriti problemi sa želucem i jetrom, a i sa viškom kilograma sigurno. Ko ne može da odoli hrani, a većina ne može, može doći do problema. Jedan od saveta da se manje pojede jeste da se pre obroka popije voda. Takođe, trebalo bi da se pre ručka pojede supa koja je pritom i jako zdrava, i naravno, tu je i salata koju bi trebalo jesti u većim količinama, a može biti čak i prva u obroku", rekla je dr Stanković za televiziju Prva i istakla da bi za desert, koji mnogi jedu odmah posle ručka, trebalo napraviti makar sat vremena pauze.
Lekari su navelii i da je dobro uz sebe imati antacide (lekove za poremećaj kiselosti u želucu), koji brzo povećavaju pH u želucu i stvaraju zaštitnu barijeru.
U slučaju, a to je kod mnogih tako, da nemate uz sebe ove lekove, može da pomogne i čaša kisele vode, ali samo ako se zagreje i sačeka da ispare mehurići.
Tradicionalno, mnogi će se i ovog 1. maja lečiti sodom bikarbonom, ali lekari to ne preporučuju jer se nakon neutralisanja kiseline, prah pretvara u ugljen-dioksid, što će uzrokovati podrigivanje i čak pogoršati tegobe.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







