Svetski dan borbe protiv HIV-a: Inficirani se suočavaju sa stigmom i predrasudama

Predrasuda da je to gej virus je dovela do situacije da je najveći broj onih koji kasno otkriju virus među ženama i starim ljudima

Autor: Lena Sladojević
01.12.2023. 19:57
  • Podeli:

Danas je Svetski dan borbe protiv HIV-a. 

U Srbiji je registrovano 4.729 osoba inficiranih virusom HIV, a njih 2.212 obolelo je od side, odnosno AIDS-a. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u ovoj godini je registrovano 128 novozaraženih.  Predviđanja su da ima pet do 10 puta više  zaraženih, koji to ne znaju iz razloga što se ne testiraju i ne koriste zaštitu prilikom seksualnih odnosa.

Svetski dan borbe protiv HIV-a, 1. decembar smo tradicionalno počeli sa testiranjem na virus humane imunodeficijencije, koji je uzročnik HIV infekcije, odnosno SIDE ili AIDS-a. HIV je virus, a AIDS je završni stadijum nelečene infekcije. 

"Ako pogledamo svetske podatke najviše novih inficiranih među heteroseksualnom populacijom i najviše imamo žena koje imaju HIV i to 53 odsto. U Zapadnoj Evropi, kao i kod nas, najviše je muškaraca koji imaju seks sa muškarcima, ali i to je i zbog toga što se najviši broj testira u toj populaciji. Ta predrasuda da je to gej virus je dovela do toga da je najveći broj onih koji kasno otkriju virus su upravo žene i stari ljudi", kaže Bratislav Prokić, izvršni direktor Udruženja "POTENT".

Iako je medikalna terapija napredovala značajno, osobe sa HIV-om okolina i dalje  osuđuje.

"Nažalost, u današnje vreme je još uvek takva situacija da osobe koje su HIV pozitivne zapravo se ne osnažuju na taj način da saopšte uopšte okolini da su pozitvini iz razloga što naše društvo vrlo stigma i diskriminacija, neznanje prema ljudima koji žive sa HIV-om. Nisu informisani o tome da ljudi koji žive sa HIV-om žive najnormalnije", istakao je Aleksandar Orlović, savetnik u Udruženju "POTENT".

HIV se ne prenosi grljenjem, poljupcem, preko javnih bazena i toaleta. Ugroženi su oni koji imaju nezaštićene odnose. Većina ni ne zna da u sebi nosi ovaj virus, pa je rizik od zaraze mnogo veći.

Foto: UNA

"Virus je prisutan i on se širi i bilo bi dobro sa smo otkrili sve ljude koji imaju HIV i da su svi došli da su se testirali, da su na terapiji, da više ne mogu da prenesu virus i da jednostavno sačuvaju svoj život i zdravlje, ali pošto to nije tako mi i dalje apelujemo na ljude da dođu kod nas da se testiraju. Mi smo otkrili četvrtinu svih novodijagnostikovanih upravo ovde u Beogradu u Miloša Pocerca 27", zaključio je Orlović.

Testiranje u POTENT-u je potpuno bezbedno i anonimno, a rezultate možete da saznate u roku od 20 minuta. Posle mog testiranja, to je uradio i moj kolega snimatelj, a vi još možete da se testirate i nakon ovih vesti, sve do 20 časova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()