Stručnjaci imaju savet za vas
Foto: ShutterstockDetoks-dijete i osećaj krivice za mnoge obeležavaju prestojeće praznike. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da problem nije u onome što jedemo ovih dana, već u kulturi dijeta i ciklusu restrikcija koji narušavaju odnos prema hrani.
Tokom praznične sezone, poruke o "čudotvornim" dijetama i planovima za detoks počinju da se provlače kroz razgovore, društvene mreže i reklame. Za mnoge ljude, ovaj period ne donosi samo slavlje, već i krivicu, kontrolu i napet odnos prema hrani, čak i pre nego što sednu za trpezu.
Ipak, sve više stručnjaka dovodi u pitanje ovaj pristup i nudi realniju i zdraviju alternativu: trebalo bi prestati da na hranu gledamo kao na kaznu ili test volje i početi da je doživljavamo kao deo brige o sebi.
"Problem nije u onome što pojedemo tokom nekoliko dana, što je zanemarljivo u odnosu na ishranu tokom cele godine, već u stalnom pritisku da neprekidno kontrolišemo telo i hranu. Ne verujemo u dijete i restrikcije, već u dugoročnu ishranu koja uključuje i odmor, samopoštovanje i odnos prema fizičkoj aktivnosti", naglašavaju nutricionisti.
Praznici često aktiviraju dobro poznati ciklus: restrikcije pre Nove godine, popuštanje tokom slavlja i krivica ili kazna nakon toga. Takav obrazac, umesto da unapredi zdravlje, može da naruši odnos prema hrani i pojača anksioznost, piše Juronjuz.
"Restrikcija uvek daje prividan osećaj kontrole, ali ta kontrola se lako urušava kada dođu praznični dani", pojašnjavaju.

Poboljšanje odnosa prema hrani ne znači jesti manje ili izbacivati namirnice, već naučiti da slušamo telo, poštujemo glad i sitost i smanjimo mentalnu buku oko hrane.
Jedan od ključnih koraka je prestati sa podelom namirnica na dobre i loše, što je posebno izraženo u ovo doba godine. Ruska salata, kolači ili porodični ručkovi ne bi trebalo automatski da izazivaju osećaj krivice.
Preskakanje obroka uoči svečanih večera, u nameri da se sačuva mesto za prazničnu trpezu, često ima suprotan efekat - povećava anksioznost i umanjuje uživanje u hrani. Kada na obrok dolazimo sa velikom glađu, veća je verovatnoća da ćemo jesti brzo, nesvesno i uz osećaj krivice, umesto da zaista osetimo šta nam prija.
Zdraviji pristup podrazumeva redovne obroke i prihvatanje sitosti kao saveznika, jer ona pomaže da se održi kontrola i smanji emocionalni pritisak oko hrane. Tokom praznika važno je i normalizovati namirnice koje inače izazivaju želju ili osećaj krivice, umesto da se strogo zabranjuju do "posebnog dana". Svesno i umereno uključivanje takve hrane pomaže da se smanji emocionalni naboj i izbegne osećaj gubitka kontrole.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







