Uobičajena jutarnja navika je najopasnija za zdravlje žene

Opojan miris najpopularnijeg napitka na svetu i kofein, koji sadrži, najbolji su način da započnemo dan. Ili možda ipak nisu?

26.04.2025. 07:45
  • Podeli:
shutterstock_ Bore lice lepota ogledalo maskakosa oči zabrinutost strah stres-66bcac6d2efad.webp Foto: Shutterstock

Ustajanje iz kreveta, teturanje do kuhinje, pristavljanje kafe, kupatilo, ispijanje prvog gutljaja kafe, i tek onda u stvari mnogi od nas počnu da se bude.

Ovaj napitak je s razlogom jedan od najpopularnijih na svetu, ali treba znati vreme i meru kako bi delovao u našu korist.

Zašto rano ispijanje kafe loše utiče na žene?

Studija objavljena u digitalnom izdanju biblioteke Američkog medicinskog nacionalnog instituta pokazala je da kafa na prazan želudac, posebno kod žena, loše deluje na zdravlje.

Zbog prirodnog biološkog ritma, nivo kortizola u telu najviši je ujutro, kada se budimo, i najniži uveče, kada idemo da spavamo.

"Ispijanje kafe rano ujutro, kada je nivo kortizola najviši, remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijalni ritam. Kortizol loše deluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme", objašnjava za portal "Pure Wow" nutricionistkinja, lekarka Karlin Rozenblum.

"Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najviši podstiče pojačano lučenje kortizola. Iako zasad nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, verujemo da kafa utiče na određene vitamine i minerale u telu", zaključuje doktorka Rozenblum. Ona upozorava:

"Kortizol je, kao i svi ostali hormoni, nužan za funkcionisanje organizma, ali problem nastaje kada smo neprestano pod stresom i kada ga telo stalno luči. Ovo može da dovede do povećanog nivoa šećera u krvi i do insulinske rezistencije."

Osim što će podstaći dodatno lučenje kortizola, kafa na prazan želudac može izazvati probavne probleme i povećati nivo želudačne kiseline. Ako imate problema sa želucem, dobro je znati da je hladna kafa 70% manje kisela od tople.

Kada popiti prvu jutarnju kafu?

Ako ustajete oko sedam sati ujutro, najbolje je popiti prvu kafu između 9.30 i podneva, kada je nivo kortizola prirodno nizak. Naravno, važno je pre toga jesti.

​S obzirom na kiselost kafe, dobro je doručkovati namirnice bogate kalcijumom, poput badema, jogurta ili čija semenki, koje neutrališu kiselost, savetuje doktorka Rozenblum. Ako pijete kafu u ovo vreme, dobićete potreban podsticaj i energiju.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()