Ove namirnice mogu loše uticati na zdravlje
Kako se praznici približavaju, stolovi su ispunjeni hranom. Međutim, ovo može loše uticati na naše telo. Koju hranu treba izbegavati što je više moguće tokom prazničnih večera?
Nutricionistkinja Evie Vhitehead savetuje Newsweek da tokom praznika smanjite upotrebu ultra-prerađene hrane poput čokolade, slatkiša i čipsa, jer "naša creva ne vole takvu hranu". On preporučuje da se biraju namirnice koje su što sličnije njihovom prirodnom obliku, prenosi Index.
Nutricionista Šarlot Vots ističe važnost kvaliteta u odnosu na kvantitet. Kaže da je bolje jesti "nekoliko kvalitetnih čokoladica, nego veliku količinu jeftine čokolade". S druge strane, dijetetičar Kristin Birn ističe da povremeno uživanje u ultra-prerađenoj hrani nije štetno, ali savetuje fokusiranje na hranljive namirnice poput voća, povrća, integralnih žitarica i orašastih plodova.
Tokom praznika lako je preterati sa količinom hrane na tanjiru, ali stručnjaci upozoravaju na moguće posledice kao što su nadimanje i loše varenje. Dijetetičar Nikola Ludlam-Raine preporučuje da jedete polako, uživajući u svakom zalogaju i slušajući svoje signale sitosti kako biste izbegli prejedanje. Birn ističe da vam jedenje hrane dok ne osetite sitosti omogućava da unesete neophodne hranljive materije bez nepotrebnog opterećenja na vaš probavni sistem.
Stručnjaci savetuju da se smanji ulje, a da se umesto prženja i tradicionalnog pečenja koriste zdravije metode poput parenja i pečenja na vrelom vazduhu. Povremena konzumacija pržene hrane u malim količinama ne šteti, ali preterivanje može izazvati probleme sa varenjem kao što su nadimanje i nelagodnost.
Za lakše varenje birajte posne komade mesa i smanjite upotrebu dodatih masti, poput putera i margarina. Dodavanje priloga bogatih vlaknima, kao što je pire od slatkog krompira, može pomoći varenju. Iako velike količine masti mogu da opterete probavni sistem, kvalitetne masti i proteini su važni, posebno zimi, ali umerenost je ključna.
Praznici su vreme radosti, tako da potpuno izbegavanje omiljene hrane može biti kontraproduktivno. Tamna čokolada i kuvano vino, na primer, imaju antioksidativne prednosti kada se konzumiraju umereno. Umesto da preskačete obroke ili stroga ograničenja da se "sačuvate za večeru", jedite redovno i pratite koliko se osećate siti. Savet stručnjaka je da uživate u prazničnim specijalitetima, ali pazite na kvalitet i kvantitet kako biste sačuvali balans i zdravlje varenja.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.