Veruje se da je ovo najzdraviji doručak: Čisti creva, topi salo i reguliše šećer u krvi

Preporučuje se da se jede bar jednom nedeljno

30.09.2024. 08:10
  • Podeli:
borovnice ovsena kaša doručak pixabay-66f109027b8ad.webp Foto: Pixabay

Ovsena kaša je najzdraviji doručak na svetu, složili su se nutricionisti. Ali ovde ne govorimo o onim ovsenim pahuljicama sa dodacima, već o pravom „seljačkom“ ovasu ili zobi, žitarici od celog zrna.

Dijetetičarka Bet Červoni ima samo reči hvale o doručku koji u sebi sadrži ovas.

Ovsena kaša je prepuna proteina i dijetetskih vlakana - dve velike stvari koje su potrebe vašem telu.

Pola šolje ovasa sadrži:

  • Mangan: 64% vaše preporučene dnevne količine.
  • Bakar: 18% vaše preporučene dnevne količine.
  • Vitamin B1 (tiamin): 16% vaše preporučene dnevne količine.
  • Magnezijum: 13% vaše preporučene dnevne količine.
  • Fosfor: 13% vaše preporučene dnevne količine.
  • Cink: 13% vaše preporučene dnevne količine.
  • Gvožđe: 10% vaše preporučene dnevne količine.
  • Vitamin B5: 9% vaše preporučene dnevne količine.
  • Kada pogledate ovaj spisak, verovatno vam je jasno zašto se ovsena kaša smatra najzdravijim doručkom.

Tri razloga da svako jutro doručkujete ovsenu kašu

1. Smanjuje holesterol

Istraživanja pokazuju da dnevna činija ovsene kaše može smanjiti vaš nivo ukupnog holesterola i lošeg holesterola koji začepljuje arterije.

2. Pomaže vam da šećer držite u normali

Ovas sadrži mnogo vlakana poznatih kao beta-glukan. Osim što deluje na holesterol, beta-glukan takođe može da uspori apsorpciju glukoze (ili šećera) u krv.

Nakon što pojedete ovsene pahuljice, taj beta-glukan se razlaže u rastvor sličan gelu koji oblaže vaša creva. Taj debeli sloj prirodno usporava brzinu ulaska šećera u vaš krvotok.

3. Odličan je za mršavljenje

Kada pojedete ovsenu kašu osećaj sitosti traje dugo, dugo, što znači da nema grickanja između obroka, a to znači manje kilograma.

Priprema doručka:

Najbolje bi bilo da zob odstoji neko vreme u vodi, oko 5 sati. Procedite pa skuvajte oko pola sata. Tako skuvanu zob možete kombinovati za slana i slatka jela.

Ako mu dodate sir i slaninicu – imaćete doručak koji će vas napuniti energijom.

Ako u zob dodate voće i med – dobićete savršeno zdrav, sladak doručak.

Izbor je na vama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()