Sok od cvekle obiluje vitaminima kao što su folna kiselina i vitamin C, kao i mineralima poput mangana i kalijuma
Sok od cvekle je bogat nitratima, koji poboljšavaju cirkulaciju i dotok kiseonika u mozak. Ako tome dodamo i uticaj na hormone ispitivan u nekim laboratorijskim studijama, jasno je da postoje razlozi da žene u menopauzi uključe ovaj napitak u svoj izbor namirnica.
Antioksidansi u soku od cvekle pomažu funkciji jetre, kao i efikasnoj detoksikaciji tela tokom menopauze. Adekvatan izbor hrane u menopauzi može da olakša ovu životnu fazu žene obezbeđujući esencijalne hranljive materije. Još neki sastojci iz cvekle i njihovi potencijali istraživani su u studijama, uključujući i sposobnost da utiču na ravnotežu i metabolizam hormona, snagu kostiju i opšte zdravstveno stanje.
Fitoestrogeni u određenim namirnicama (soja, laneno seme, cvekla…) praktično „oponašaju“ estrogen, uz moguće ublažavanje valunga i manje promena raspoloženja. Hrana bogata kalcijumom jača kosti, smanjujući rizik od osteoporoze. Omega-3 masne kiseline pogoduju zdravlju srca. To je od vitalnog značaja za žene u menopauzi. Naime, dokazano je da se kardiovaskularni rizici povećavaju nakon ove faze reproduktivnog perioda.
Hrana bogata vlaknima pomaže u kontroli telesne težine. Stabilizuje nivo šećera u krvi, minimizirajući umor i smanjujući promene raspoloženja. Voće i povrće bogato antioksidansima bori se protiv oksidativnog stresa, pomažući koži ali i opštem zdravlju. Generalno, uravnotežena ishrana može mnogo da učini u kontroli simptoma, uz bolji kvalitet života tokom menopauze.
Dr Madhur Sharma, ginekolog u Madhur Hospital (Indore, India), opisuje načine na koje cvekla može da pomaže u ublažavanju simptoma menopauze:
"Pored uticaja fitoestrogena na regulaciju nivoa hormona, što potencijalno ublažava najintezivnije simptome menopauze (valunzi i promene raspoloženja), konzumiranje cvekle je jedan vid prirodne podršku hormonskoj ravnoteži. Gvožđe u soku od cvekle bori se protiv umora i povećava nivo energije. I to se često dešava tokom menopauze zbog hormonskih promena. Antioksidansi, koji se nalaze u soku od cvekle pomažu funkciji jetre. Pored toga, veoma su važni za metabolizam hormona i efikasnu detoksikaciju tela tokom menopauze. I drugi korisni sastojci cvekle potencijalno deluju na kognitivne funkcije i veću mentalnu bistrinu".
Sok od cvekle može da pomogne u smanjenju još nekih zdravstvenih rizika kod žena u menopauzi
Dr Sharma dodaje da sok od cvekle obiluje vitaminima (kao što su folna kiselina i vitamin C) i mineralima (mangan i kalijum). Svi oni su potrebni za podršku opštem zdravlju tokom menopauze jer obezbeđuju esencijalne hranljive materije za veliki broj telesnih funkcija, prenosi Telegraf.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.