Zelene, žute ili smeđe banane: Koje su najzdravije i zbog čega?

'Istraživanja pokazuju da u nedovoljno zrelim bananama skrob predstavlja 80 do 90 odsto udela ugljenohidrata koji se, kada banana sazre, pretvara u slobodne šećere'

23.07.2023. 15:30
  • Podeli:
banane-pixabay Foto: Pixabay

Zašto se zelene banane preporučuju dijabetičarima, zrele onima sa stomačnim problemima, a smeđe svima? Kad kupuju banane, većina ljudi traži da budu taman zrele i taman žute.

Dok neki ljubitelji banana ni za šta ne bi zagrizli zelenu bananu, drugima bi sama pomisao na mekanu, kašastu, smeđu – ili obrnuto – mogla biti odbojna. Međutim da li ste znali koja je banana bolja ili možda čak zdravija?

Nutricioniskinja Rianon Lambert je otkrila da su nedovoljno zrele banane korisne za dijabetičare, malo prezrele za one s stomačnim problemima, a zrele i tamne banane korisne su za sve, prenosi N1.

Nedovoljno zrele banane imaju manje šećera

Ako imate dijabetes, trebalo biste češće da jedete nedovoljno zrele banane. Sadrže manje šećera.

“Istraživanja pokazuju da u nedovoljno zrelim bananama skrob predstavlja 80 do 90 odsto udela ugljenohidrata koji se, kada banana sazre, pretvara u slobodne šećere. Zato osobama sa dijabetesom savetujemo banane koje nisu prezrele, kako ne bi previše podigle nivo šećera u krvi”, rekla je Lamb.

Zrele banane se lakše vare

Lepo dozrele banane verovatno su bolji izbor za sve koji imaju problema sa probavom. Dok zelene banane imaju više takozvanog "otpornog" skroba, što može biti dobro za vas jer ga vole dobre crevne bakterije. Zrelije banane prosečna osoba lakše vari, rekao je Lambert.

Smeđe banane su pune antioksidansa

Banana postaje gotovo ili potpuno smeđa kada se sav njen skrob razgradi u šećer. Ove banane su i slađe i ljudi ih radije koriste za pečenje. Međutim, takva banana je i puna antioksidansa koji su važni u zaštiti ljudskog organizma.

Ako podvučemo crtu, svaki izbor banana je dobar, piše Science Alert. Nutritivna vrednost banane ne menja se s njenim nivoom zrelosti.

Sve što se menja je ukus i način na koji vaše telo prerađuje šećer iz banane.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()