Gore može, ali nikako ne bi trebalo: Fijasko srpskih klubova u Evropi

Pozicija na tabeli nacionalnog koeficijenta srozana je za samo nekoliko meseci

01.12.2023. 14:02
  • Podeli:
barak bahar, fk crvena zvezda - 4 nov 2023 - foto Dusan Milenkovic ATAImages (2)-6546af469be6a.webp Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Srpski fudbal nema čime da se ponosi ove sezone. 

Sa jedne strane je fudbalska reprezentacija Srbije uspela je da se plasira na svoje prvo Evropsko prvenstvo kao samostalna država, nakon pauze od 24 godine. I to je u konačnom ishodu uspeh, jer se više u kvalitet odigranih utakmica ne gleda. 

Međutim, sa druge strane srpski klubovi su, u isto to vreme, krenuli da vuku Srbiju, odnosno njen nacionalni koeficijent, ka dnu. 

Loši rezultati srpskih klubova na evropskoj sceni, ove sezone i to za samo nekoliko meseci, srozali su ukupan plasman na tabeli za oko osam mesta niže. Ova sezona je počela sa 11. pozicije, a narednog leta biće, u najboljem slučaju, na 19. 

Učinak srpskih klubova zabrinjavajuć

Po učinku u ovoj sezoni Srbija je trenutno 45. od 54 zemlje. Ispod nje su samo Crna Gora, Gruzija, Severna Irska, Litvanija, Vels, Lihtenštajn, San Marino, Gibraltar i Estonija. 

Iznad na tabeli, u dosadašnjem delu sezone, imaju zemlje u kojima se doskora igrao "amaterski" fudbal: Malta, Makedonija, Letonija, Andora, Belorusija, BiH, Moldavija, Jermenija, Luksemburg, Farska ostrva, Kazahstan... 

U brojevima ovaj katastrofalni rezultat izgleda ovako: 

Na 25 utakmica odigranih utakmica srpski klubovi su ostvarili 22 poraza. Jedinu pobedu je zabeležio Partizan u kvalifikacijama protiv Sabaha, po jedan remi u grupnoj fazi Lige šampiona, odnosno Lige Evrope, upisali su Crvena zvezda i TSC

Najveći doprinos koeficijentu doneo je direktan plasman Zvezde u Ligi šampiona – pet bodova, što je ranije stečena zasluga. 

Ukupan koeficijent u ovom trenutku je 27,775 bodova i sa njim je Srbija od četvrtak na 17. mestu u obračunu za sezonu 2025/26. 

Makabi Tel Aviv je Izraelu doneo bodove, pa je Izrael iznad Srbije sa 28,125 boda. Projekcije su da nas do kraja sezone pretekne Ukrajina (27,400) i Grčka (27,125), s obzirom na to da Šahtjor na proleće sigurno igra u Evropi, dok je PAOK u osmini finala Lige konferencije, Olimpijakos, AEK i Panatinaikos trećeplasirani u svojim grupama Lige Evrope. 

Doprinos klubova nacionalnom koeficijentu 

Crvena zvezda 5 (1,000)
Partizan 1 (0,200)
Vojvodina 0 (0,000)
TSC 1 (0,200)
Čukarički 0 (0,000)

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()