KLS prva u regionu uvela Instant riplej sistem

Ponekad je teško doneti odluku i pored gledanja usporenog snimka, a kamoli u deliću sekunde, zato ovaj sistem daje sigurnost, rekao je sudija Ilija Belošević

10.11.2022. 11:59
  • Podeli:
lopta-aba-liga-foto-profimedia.jpg

Košarkaška liga Srbije (KLS) prva je nacionalna liga u regionu sa "Instant Riplej Sistemom", koji je u značajnoj meri doprineo regularnosti takmičenja, odnosno poverenju klubova u sudijske odluke.

"Država je napravila ambiciozan projekat koji je potom u delo sprovelo Ministartsvo sporta, da se u svim halama u Srbiji postave kamere, kako bi takmičenja u svim sportovima mogla uživo da se prate putem onlajn platforme. Mi smo iskoristili te resurse, nabavili smo dodatnu neophodnu opremu, izvršili edukaciju i sada je Srbija prva zemlja u regionu koja u nacionalnom košarkaškom šampionatu ima Instant Riplej Sistem“, izjavio je Tanjugu direktor KLS Alekandar Grujin.

Trener Vršca Vladimir Ðokić, koji je ovog leta sa juniorskom reprezentacijom Srbije osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, smatra da inovacije koje unapreduju takmičenje zaslužuju sve pohvale.

"Imamo veoma dobre sudije i nemam sumnje u njihove odluke, ali postoje situacije koje iz različitih uglova drugačije izgledaju. Zato je izvanredna stvar što postoji mogućnost video kontrole. U dosadašnjih sedam kola jednom sam zatražio proveru sudijske odluke i promašio sam. Uvođenjem Instant Riplej Sistema neko nepoverenje koje je možda postajalo sada nestaje. Sve to u znacajnoj meri olakšava i posao sudijama i znacajno doprinosi regularnost", istakao je Ðokić.

Jedan je od najboljih srpskih arbitara Ilija Belošević smatra da je ovo veliki iskorak napred.

"Sve to nam u velikoj meri olakšava posao. Ponekad je teško doneti odluku i pored pregledanja usporenog snimka, a kamoli u deliću sekunde. Zato Instant Riplej Sistem nam daje sigurnost i određenu dozu mirnoce, ali ne samo kod nas sudija, već i kod igrača i trenera. Kao i VAR u fudbalu ovo je značajno unapredenje i veoma mi je drago da je KLS lider u tom tehnološkom smislu među nacionalnim šampionatima u regionu“, zaključio je Belošević.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()