Dečja trauma u porodičnom nasilju: Kako zaštititi najmlađe od sukoba u porodici?

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u više od 100 država sveta

Autor: Lena Sladojević
28.11.2023. 16:34
  • Podeli:

U domovima u kojima se događa nasilje među partnerima, postoji 50 odsto šanse da se istovremeno dogodi i zlostavljanje dece. Čak i kada nisu fizički napadnuta, deca su svedoci do 80 odsto nasilja u porodici. ,

Ovakvi podaci su otrežnjujući podsetnik na štetu koju pravi nasilno okruženje prema deci, zato je važno ukazati i na taj problem tokom "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". 

Kada se priča o porodičnom nasilju, neophodno je ukazati i na dečju traumu.

"U svemu tome najveće su žrtve deca jer su nemoćni, ne znaju kako da reaguju. Pa ukoliko vidite dvoje nepoznatih na ulici tokom nasilja, pa se odmah uznemirite, a kako je deci dok gleda da se tuku mama i tata da se vređaju, da se gađaju. Možete zamisliti koji je tok šok i stres za njih. Tako da treba da reagujemo barem zbog te dece", kaže Hajrija Ramadani, iz Udruženja žrtava nasilja HAJR.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u više od 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

"Nije samo stvar da se mi kao institucije borimo, ni državne, ni nevladine organizacije, ovaj problem ne možemo da rešimo, ako se mi svi kao pojedinci ne uključimo i ne damo svoj doprinos. Da ne ćutimo ako vidimo, da ne osuđujemo ako vidimo da je neko žrtva, jednostavno treba da budemo ljudi i da imamo taj senzibilitet da nekome pomognemo", dodaje Ramadani.

Nedavno je imala par koji se udruženju javio za pomoć, a koji je bio na korak od porodičnog nasilja.

"Videli su da pucaju po šavovima i došli su da potraže pomoć. Ja sam rekla "važi" i uključila sam ih da rade sa decom žrtvama nasilja i kada su videli koliko deca pate i onda su oni odlučili da budu zajedno i dan danas su tu sa nama volonteri", kaže Ramadani.

 U proteklih 10 godina, 400 dece je postalo siročad, bez roditelja,  zbog  porodičnog nasilja. Iz tog razloga u Udruženju žrtava nasilja, pozivaju sve koji su u mogućnosti da u toku meseca decembra donesu donacije, praznične poklone i paketiće, za decu žrtve porodičnog nasilja. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()