Sahranjen Đorđe Mihailović - najvoljeniji čuvar srpskog vojničkog groblja u Solunu

Ministar Selaković poneo je tri tegle sa srpskom zemljom - iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, koju je simbolično prosuo u deda Đorđev grob.

06.07.2023. 12:16
  • Podeli:

Na vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu sahranjen je Đorđe Mihailović, pored oca i dede, koji su obavljali dužnost čuvara groblja pre njega.

Ispred spomen kapele koja se nalazi na ulazu u groblje, okupio se veliki broj ljudi koji su želeli da odaju poslednju počast čoveku koji je ceo život proveo čuvajući one koji su dali život za Srbiju.

Sanduk sa telom deda Đorđa, nalazio se pre sahrane na platou ispod stihova Vojislava Ilića Mlađeg, koje je čika Đorđe za života često na izust govorio. Pored kovčega bila je počasna garda države Srbije.

Foto: UNA

Sahrani je prisustvovala zvanična delegacija Srbije, u kojoj je bio ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić. Pored njih, na pogrebu su bili i predstavnici naše Ambasade u Atini i Konzulata u Solunu, kao i predstavnici Grčke i grada Soluna.

Ministar Selaković poneo je tri tegle sa srpskom zemljom - iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, koju je simbolično prosuo u deda Đorđev grob. Zemlju iz Republike Srpske je poslao Banjalučanin Siniša Vidović, zamenik predsednika stranke Ujedinjena Srpska i savetnik predsednika Narodne skupštine RS, a iz Crne Gore direktor Direktorata za plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva CG Vladislav Bojović.

Na poslednjem ispraćaju čuvara Zejtinlika bili su predstavnici i naše i grčke Počasne garde, a po dogovoru, garda zemlje u kojoj je deda Đorđe rođen, 1. maja 1928. godine, ispalila je plotune.

U emotivnom obraćanju ministar Selaković se oprostio od preminulog oprostio biranim rečima, oslovljavajući ga na kraju kao poslednjeg srpskog solunca.

Foto: MINRZS

"Srpski velikani su često živeli i umirali van Srbije, danas naši plemići, književnici naučnici, širom sveta počivaju daleko od otadžbine koju su za života zadužili svojim postignućima. Na njihovim svetlim grobovima, kada nas put ka njima nanese, puštamo suzu poštovanja i zahvalnosti, ali i krivice, znajući da im je svima poslednja i neuslišena bila da počivaju u otadžbini, među svojima. Đorđe Đurov Mihailović, imao je samo jednu želju - da počiva ovde, gde ćemo ga danas položiti, kraj oca Đura i dede Sava, i među svojojm braćom i zemljacima, vojnicima slavnih srpskih pukova. U životu nisam upoznao koji su Srbiju voleli više od njega i dičili se svojim srpstvom do poslednjeg dana. Njegovo srce stremilo je kao u pesmi -uvek negde tamo daleko, daleko od mora, ka neostvarenim životima svih naših junaka i mučenika sahranjenih na Zejtinliku", rekao je između ostalog ministar Selaković.

Prisutnima se obratio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je između ostalog kazao da danas ispraćamo junaka.

"Ovde smo da ispratimo junaka, koji je svoj život posvetio čuvajući od zaborava i negujući uspomene na stradanje koje je pratilo srpski narod u prošlom veku, kada je srpski narod izgubio preko pola svoje populacije. Kada čovek obiđe i sve vidi, jedno je pitanje neminovno kako smo uspeli da se promaknemo kao narod, da se održimo kao zajednica, da sačuvamo se od zaobrava, a ja bih rekao da smo uradili zahvaljujući ljudima kakav je bio Đorđe. Ovde sam u ime Republike Srpske da izrazim saučešće svima koji su ga voleli, široko kao što je i on dočekivao i mnogima podario vreme i značaj dao svima. Svakako da se srpski narod mora odužiti Đuri za sve što je učinio. Zajedno sa grčkim narodom delimo istu istoriju, stradalnički smo narod, a ovaj vek mora da bude vek našeg ujedinjenja. Ova generacija vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj pokušavaju da otrgnu od zaborava i da zajedno obeležavamo ove važne događaje", kazao je Dodik.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()