U čast Srbije: Premijerka i ministri širom zemlje otvorili izložbe povodom Dana državnosti

Brojni muzeji i ustanove otvorili su danas svoja vrata i obeležili početak proslave Sretenja

14.02.2024. 21:27
  • Podeli:
Sretenje_Kragujevac_Akademija Knežev zapis_Dan državnosti_Foto Tanjug Miloš Milivojević-63ec9473802f4.webp Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

Povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja, brojni muzeji i ustanove poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice Srpske i Državnog arhiva Srbije otvorili su danas izložbe u prisustvu državnih zvaničnika.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali otvorio je večeras u Narodnom muzeju Srbije izložbu "LADA - 120 Proleća". Izbor dela iz zbirki Narodnog muzeja Srbije" povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije.

Mali je naglasio da su Sretenje 1804, kada je dignut Prvi srpski ustanak, i dan donošenja Sretenskog ustava 1835. datumi koji su dali osnove srpske državnosti i najvažniji datum novije srpske istorije.

On je konstatovao da se svet bitno promenio za 220 godina i da sada u njemu vlada neizvesnost.

"Danas je više nego važno da pokažemo da smo složni i jedinstveni, da smo zajedno da delimo iste vrednosti i da našoj deci ostavimo bolju Srbiju", poručio je Mali.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što se nalazi u tom prelepom zdanju i čestitao je Narodnom muzeju Srbije na 180 godina postojanja.

"Prisustvujemo otvaranje prelepe izložbe i čestika najstarijem društvu srpskih umetnika LADA na 120 godina postojanja i želim još puno jubileja tim umetnicima", rekao je ministar finansija.

Đedović Handanović - "Femina Balcanica"

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović Handanović otvorila je danas u Narodnom muzeju Kraljevo, u susret velikom prazniku - Danu državnosti Srbije, izložbu "Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Žena na Balkanu u antičkom dobu".

Foto: Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

"Dan državnosti Srbije - Sretenje spaja u sebi dve možda najvažnije borbe za srpski narod u prethodnih više od 200 godina. To su borba za slobodu i za izgradnju sopstvene države, koju obeležavamo kroz sećanje na Prvi srpski ustanak i donošenje Sretenjskog ustava, kojim su postavljeni temeji moderne srpske države", rekla je ministarka, navodi se u saopštenju.

Đedović Handanović je naglasila da smo ponosni što možemo da se prisetimo bogatstva naše istorije i kulture, ćiriličnog pisma, srednjevekovnih crkava i manastira, vladarskih dinastija i ustava, do umetničkih dela Nadežde Petrović i Save Šumanovića kroz izložbe u nekoliko gradova Srbije.

Momirović - "Tragovi nasleđa"

Svečano otvaranje izložbe "Tragovi nasleđa" autorke Jelene Sekulović upriličeno je večeras u Etnografskom muzeju u Beogradu u okviru zvaničnog obeležavanja Dana državnosti – Sretenje 2024.

Foto: Tanjug/Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

Novu izložbu koja će trajati do 18. februara, zvanično je otvorio ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, uz pozdravnu reč Marka Krstića, direktora Etnografskog muzeja.

"Večerašnja izložba 'Tragovi nasleđa' je prilika da se sretnu naše nasleđe i naša budućnost povodom obeležavanja značajnog praznika Dana državnosti - Stetenje. Velika mi je čast što imam priliku da se obratim na otvaranju ovako važne izložbe. Želim da iskoristim priliku i pozovem sve da posete izložbu u Etnografskom muzeju i tako se upoznaju sa likom i delom Nadežde Petrović", istakao je ministar Momirović.

Jovanović - "Ratnici gvozdenog puka"

Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović danas je, povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, svečano otvorio kompletnu izložbu s predmetima, fotografijama i dokumentima pod nazivom "Ratnici gvozdenog puka" u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, saopštilo je danas Ministarstvo.

Foto: Tanjug/MIT/Marina Jančević

"Ovom izložbom još jednom pokazujemo da Srbija ne zaboravlja žrtve, koje su podneli naši heroji u borbi za slobodu svoje otadžbine", rekao je on.
Ministar je naglasio kako se na ovaj način iskazuje duboko poštovanje i čuvaju od zaborava "njihova herojska dela, predanost, hrabrost i posvećenost kojim su osvetlali stranice istorije i postali inspiracija za sve nas".

Dodao je da ova izložba, kroz lične priče, artefakte i svedočanstva, podseća na "veličinu ljudskog duha i snage, koji se mogu pronaći u najtežim vremenima".

"Srpski narod više puta pokazao je da, uprkos svim dvoličnim principima i dvostrukim aršinima kojima je često bio izložen, sloboda i država ostaju vrednosti koje mu niko ne može oduzeti i za koje se uvek borio i uvek će se boriti", naveo je Jovanović.

Vujović - "Slike života"

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je danas izložbu fotografija "Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine" u Istorijskom arhivu Užice.

Foto: Tanjug/Ministarstvo za zaštitu životne sredine/Jovana Rošul

Izložbu, koja je organizovana povodom Dana državnosti Srbije, čini 80 fotografija iz života običnih ljudi, bivših turskih podanika, a već slobodnih građana, kao i životni detalji na istorijskom prelazu iz Osmanskog carstva u Kraljevinu Srbiju.

"Izložba koju danas otvaramo simbolično, uoči Sretenja, još jednom nas podseća na korene i slobodarski duh na koji smo ponosni i koji smo kao narod kroz vekove negovali", rekla je ministarka Vujović.

Ona je navela i da "danas, gledajući u prošlost, moramo da mislimo na budućnost, da usmerimo snagu i borimo se za buduće generacije, da za njih sačuvamo slobodnu Srbiju kakvu su nama naši preci ostavili".

Tanasković - "Odlikovanja Obrenovića i Karađorđevića"

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković svečano je danas otvorila izložbu "Sretenje 2024 - odlikovanja dinastije Obrenović i Karađorđević” u Narodnom muzeju u Leskovcu.

Foto: Tanjug /Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Obraćajući se zvanicama, Tanasković je rekla da su u susret Danu državnosti "ovakve izložbe i kulturna dešavanja prava stvar", i dodala da joj je žao što i ranije na ovaj način nisu organizovani, zbog očuvanja kulture, tradicije i istorije.

"Srpski narod je kroz istoriju pokazao koliko je velik. O tome treba da pričamo ne samo 15. februara nego svaki dan u godini. Nove generacije ne smeju da zaborave šta se kroz istoriju dešavalo", naglasila je Tanasković.

Podsetivši da su na Sretenje 1804. krenuli ustanici iz Orašca, i da je Sretenjski ustav iz 1835. godine na taj dan ugledao svetlost dana, Tanasković je dodala da je to bila "svetlost za budućnost koju danas živimo".

Begović - Izložba Nadežde Petrović

U Aranđelovcu je danas otvorena Izložba Nadežde Petrović povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije, a ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović istakla je da je čuvena srpska slikarka bila ispred svog vremena, saopštilo je Ministarstvo.

Foto: Tanjug/NITRA/Zoran Petrović

"Ona je u isto vreme živela je našu istoriju, a život su joj bile slike, njen narod i otadžbina", rekla je ministarka na na otvaranju izložbe u Narodnom muzeju u Aranđelovcu.

Jelena Begović napomenula je da u vreme kada je Nadežda Petrović stvarala nije bilo mnogo žena kao ona i dodala da "zahvaljujući njihovoj snazi danas Srbija ima slobodne žene".

Prema njenim rečima, u Srbiji samo u nauci ima preko 50 odsto žena, kao i da su, za razliku od mnogih ekonomski razvijenijih država, preko 50 odsto doktora nauka kod nas žene.

"Zato mi je posebna čast što danas uoči našeg velikog državnog praznika Sretenja, datuma koji označava početak Prvog srpskog ustanka i naše borbe za slobodu, datuma koji obeležava donošenje Sretenjskog ustava i našu odlučnost za nezavisnom i uređenom, modernom državom, obeležavamo otvaranjem izložbe posvećene ženi koja oslikava sve ove težnje kroz svoj jedinstven i izuzetan život i koja treba da služi kao inspiracija svim novim generacijama, kao uzor kreativnosti, nezavisnosti, slobode i uzvišenosti", navela je Begović.

Novi Sad, Subotica, Niš, Šid, Zaječar

Uz predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine Igora Mirovića i ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova u Gradskoj kući Subotice je otvorena izložba "Vladarske zadužbine Nemanjića". Izložba Muzeja grada Beograda u Subotici preko panoa sa fotografskim materijalom ilustruju posetiocima približavaju arhitektonska, slikarska i skulptorska dostignuća u manastirima Studenica, Žiča, Mileševi, Sopoćanima i drugima.

Ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju izložbe "Srbija kroz vreme - 220 godina državnosti" u Galeriji Doma vojske u Nišu

Galerija Matice srpske je, uz obraćanje ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, premijerno predstavila program "Nacionalne teme u opusu Vase Pomorišca". Galerija Matice srpske u Novom Sadu je predstavila i novu akviziciju u njihovoj kolekciji - Pomoriščevu sliku "Banović Strahinja". 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović bio je u Spomen kući Save Šumanovića u Šidu na otvaranju izložbe “Sava Šumanović - Kod kuće za praznik". U Narodnom muzeju Zaječar, u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića, otvorena je izložba "Kako pamtimo vladare", koja pokazuje predstave dinastije Obrenović iz kabineta grafike NMS-a.

Izložbu "Nadežda Petrović - Boje života" u Muzeju savremene umetnosti Beograda otvorila je ministarka kulture Maja Gojković

Supruga predsednik Srbije Tamara Vučić i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić prisustvovale su osvetljavanju Konaka kneginje Ljubice i monodrami “Na kafi kod kneginje Ljubice”, koju je izvela glumica Vjera Mujović.

Ana Brnabić - "Ćirilica"

Pošto je otvorila izložbu "Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije" u Državnom arhivu, čime je praktično i počelo obeležavanje Dana državnosti, predsednica vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je otvaranju izložbe pod nazivom "Ćirilica - 30 postamenata za 30 slova" danas na Sava Promenadi, upriličenu u čast Sretenja.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Za potrebe ove izložbe iskorišćeno je ustavno srpskoslovensko pismo "Monah", koje je izradio inženjer Zoran Kostić, u saradnji sa Dimitrijem Stefanovićem, Đorđem Trifunovićem i Viktorom Savićem sa Staroslovenskog odseka Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na Kuli Beograd izveden je "Prikaz ćiriličnih slova", dok je na promenadi održana "Aktivacija sa lutkama Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića i Desanke Maksimović".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()