'Voda uzima i ne oprašta': UNA istražuje - kako sprečiti utapanja?

Ponekad je nekoliko sekundi dovoljno za tragičan ishod

Autor: Andrea Radovanović
08.07.2024. 21:00
  • Podeli:

Smrt se događa i u vodi, posebno u letnjim mesecima kada su kupališta puna ljudi. Do utapanja najčešće dolazi na divljim plažama, ali je oprez neophodan i na uređenim mestima za kupanje. Ponekad, za samo nekoliko sekundi, situacija može da izmakne kontroli i može doći do tragičnog ishoda, upozoravaju stručnjaci. Zato je potrebno da uvek vodite računa, da se ne bi desilo da vas voda "preseče". 

Kažu "voda uzima i ne oprašta". Ipak, dok se brčkaju, mnogi ne razmišljaju da nešto može da krene po zlu. Beograđani misle da nemaju razloga za brigu jer, kako kažu, uglavnom poštuju savete za bezbedno kupanje.

Utapanja se mahom dešavaju na otvorenim vodama, a ređe na bazenima. Na najvećem beogradskom kupalištu - Adi Ciganliji, spasioci kažu da njihove intervencije nisu retke, budući da mere prevencije, kupači ne poštuju baš uvek. Uglavnom zaboravljamo da u vodu ne smemo ako smo popili ili smo pod dejstvom nedozvoljenih psihoaktivnih supstanci.

"Najbitnije na kupalištima je da ne ulazimo naglo u vodu. Jeste voda prijatna, jeste da se onako rashladimo, ali upravo u takvoj vodi može da se desi, recimo, hvat grča ili neke druge nepredviđene situacije gde treba da reaguju spasioci", kaže za UNU koordinator spasilačke službe JP "Aga Ciganlija" Jovan Laušević i dodaje:

"Apelujemo na roditelje da vode računa o svojoj deci, da ne idu preko plažne ograde, preko takozvanih bova. Mi ćemo sve to ispratiti, ali molimo i roditelje da najviše oni obrate pažnju na svoje mališane."

Šta, međutim, u slučajevima kada se kupamo na neuređenim mestima odnosno tamo gde spasilaca nema? Reku tada treba dobro da poznavati, kaže poznati beogradski alas Renato Grbić.

"Kupališta koja nisu obezbeđena, gde nema spasilaca su vrlo rizična jer ovo je mutna voda, vi ne znate šta vas čeka tu, skokovi iz čamaca..Da li ima neki panj, neko drvo koje vi ne vidite, dešavalo se da ljudi skoče, skoče na kolac, na panj i onda se dešavaju ti smrtni ishodi", ističe Grbić.

Rečne struje su vrlo jake, te reka može za čas da vas odnese, upozorava Grbić. Zato je za kupanje u rekama neophodna zaštitna oprema - makar pojas koji ćemo obavezno imati kod sebe.

Ukoliko se nađete u situaciji u kojoj primetite da se osoba u vašoj blizini davi jako je važno da znate kako najbolje da joj pružite pomoć. U tom momentu je važno da ne skačete za njom u vodu jer davljenik iz straha i pod naletom adrenalina, može i vas da povuče na dno, pa u tom trenutku neretko dolazi i do dvostrukih utapanja. Zato stručnjaci savetuju da je najvažnije da, ukoliko želite da pomognete osobi koja se davi, da pokušate da u blizini pronađete bilo koji predmet koji ćete joj baciti, a koji će joj pomoći da uspešno stigne do obale. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()