Preminuo pisac Ismail Kadare: Njegovi romani prevedeni su na više od 45 svetskih jezika

Napisao je brojna poznata dela, kao što su "General mrtve vojske", "Prekinuti april", "Velika zima" i "Most na tri luka"

01.07.2024. 11:54
  • Podeli:
Thibault Camus, Tanjug, Ismail Kadare-66827c788137d.webp Foto: Thibault Camus, Tanjug

Ismail Kadare, albanski pisac, preminuo je u 88. godini. Ovu informaciju je za za Radio Slobodna Evropa potvrdio njegov izdavač Bujar Hudri.

Ismail Kadare se rodio 1936. godine u Đirokastru, malom gradu u planinama, na jugu Albanije.

Zabranjen u komunističkoj Albaniji

Napisao je brojna poznata dela, kao što su "General mrtve vojske", "Prekinuti april", "Velika zima" i "Most na tri luka".

Ono što treba istaći je njegov grad, gde je napisao roman "Hronika u kamenu", a koji je deo svetske baštine pod zaštitom Uneska.

Knjige Ismaila Kadarea prevedene su na više od 45 svetskih jezika. Brojna njegova ostvarenja bila su zabranjena u tadašnjoj komunističkoj Albaniji.

Tokom života osvojio je nekoliko međunarodnih priznanja.

"Albanija i Albanci danas su izgubili svog književnog genija, svog duhovnog emancipatora, Balkan pesnika svojih mitova, Evropa i svet jednog od najistaknutijih predstavnika moderne književnosti", izjavio je predsednik Albanije Bajram Begaj, prenosi Telegraf.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()