Selaković: Srbija na aukciji kupila dva vredna srednjovekovna rukopisa

Akvizicija je izvršena preko Ambasade Srbije u Londonu u aukcijskoj kući "Kristi"

11.06.2024. 20:33
  • Podeli:
nikola selaković, 11 jun 2024 - TANJUG Ministarstvo kulture-6668982dd7f48.webp Foto: TANJUG/Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture srbije kupilo je danas na aukciji u Londonu dve izuzetno dragocena i vredna srednjovekovna srpska rukopisa - "Oktoih" sa početka 14. veka i  "Žitije Varlama i Joasafa" sa početka 15. veka, rekao je danas za Tanjug resorni ministar Nikola Selaković.

On je naglasio da su rukopisi kupljeni preko Ambasade Srbije u Londonu u aukcijskoj kući "Kristi" za 57.000 funti, što je oko 5,8 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, time će biti obogaćen fond starih i retkih knjiga Narodne biblioteke Srbije.

Oktoih, foto: Tanjug/Ministarstvo kulture

"To je izuzetno važna i velika vest za našu kulturnu baštinu, koja je silom prilika istorijskih okolnosti rasuta po čitavom svetu, a Ministarstvo kulture će nastaviti ozbiljno da prati svetsko tržište i kada god budemo u prilici, radićemo na tome da naše kulturno blago rasuto širom sveta vraćamo u otadžbinu. Posebno bih želeo da zahvalim i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je dao podršku našem ministarstvu, kao predsedniku vlade Milošu Vučeviću, što smo uspeli da izvršimo ovu tako važnu akviziciju", naveo je Selaković.

Žitije Varlama i Joasafa, foto: Tanjug/Ministarstvo kulture
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()