Lice pravde: Priče koje se ne propuštaju

Da li se sprema rat i u Bosni i Hercegovini? Ko je kriv za stravičan slučaj zlostavljanja dečaka u Visokom? Upoznajte stolara sa zlatnim srcem! Lice pravde Ivane Paradžiković u sredu u 21.15 na UNI

28.02.2022. 11:53
  • Podeli:
lice-pravde-ep-5-raspad-bih-9.jpg

Bosanski lonac je proključao. Etničke podele i strah od drugog i dalje su konstanta. Odgovornost je na bošnjačkoj političkoj eliti, a kraj se ne nazire.

Reporter Lica pravde Saša Kosanović sa nizom sagovornika sa sve tri strane donosi detaljan pregled situacije u Bosni i Hercegovini.

Srpsko-hrvatski politički brak iz interesa otvoreno podržava i predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, dok mu se premijer Andrej Plenković protivi. Šta će ostati od zemlje kada se završi medeni mesec Dodika i Čovića, odnosno Srba i Hrvata koji za njih glasaju i podržavaju njihovu politiku?

"Alternativa nema alternativu, a alternativa je ono što je bilo prvo. To je kao u Marfijevom zakonu, ono loše što može da se dogodi ovoj zemlji će se i desiti. Ovde ni rat nije izvestan. Ako vam obećaju rat, neće ga biti", ciničan je književnik Veselin Gatalo. Ali, sve tri strane su svesne da ovako više ide.

Da li je rat jedino rešenje?

Priča o jednom dečaku

I druga priča Davora Obrdalja u emisiji Lice pravde u sredu u 21.15 na UNI vodi nas u Bosnu i Hercegovinu, u Visoko. Priča od koje se ledi krv u žilama. Šestogodišnji dečak godinama je bio zatvoren u kući bez struje, vode i hrane.

Pod katancem - odvojen od oca, maćehe, njihovog zajedničkog deteta, deteta iz njenog prethodnog braka. Ali ovaj dečak je bio neželjen. Izgladneo i odbačen. Susedi su mu tajno donosili hranu kroz prozor.

Neko hrabar u sredini gde se život bazira na rečenici "Ćuti, ne mešaj se!" je prijavio ovaj zločin. Došla je policija, predstavnica Centra za socijalnu zaštitu, doktorka. I – nikom ništa. Sve je u redu, dete je zdravo i veselo. Dve godine kasnije, pronalaze ga u stravičnom stanju. Dečak ima šest godina i svega desetak kila. Ko je kriv za ovaj katastrofalan propust?

Stolar zlatnog srca

Zovu ga čarobni stolar. Nikad nijedno dete nije zaplakalo kada ga stave u njegovu stolicu - hranilicu. Porodica je stolicu dobila od jednog čoveka velikog srca. Kada je dete preraste, stolica ide drugoj porodici kojoj je potrebna. Zvuči kao početak neke bajke?

Priča koju potpisuje Vojin Ivkov vodi nas u malu stolarsku radionicu u vojvođanskom selu Rakovac. Okidač su bile previsoke cene u prodavnicama i jedna objava na društvenim mrežama. Stolar Milorad Jurković odlučio je da napravi drvenu hranilicu za decu i pokloni je nekom ko ne može da je priušti.

Do danas, uz pomoć sina, izradio je više od 2.000 drvenih stolica i podelio ih porodicama širom regiona! Jedino pravilo koje ima stolar Mile je da stolica ne sme da se naplati. Kada je dete preraste, stolica mora da se pokloni nekom drugom.

Ako neko baš insistira na plaćanju – taj novac može da uplati u humanitarne svrhe, za lečenje nekog deteta. I baš kao u bajci – zakotrljala se lavina dobrih dela! Mile je postao legenda, a donacije za besplatne drvene stolice stižu sa svih strana sveta.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()