Lice pravde: U matične knjige upisan prvi – Bosanac

Zamislite da vam u Hrvatskoj neko kaže da ne možete biti Hrvat. Ili, u Srbiji recimo, da ne možete biti Srbin.

25.10.2022. 10:47
  • Podeli:

Zapravo, u bilo kojoj zemlji na svetu da vam neko brani da ostvarujete prava kao pripadnik te nacije ili države.

U takvoj nepravdi žive građani Bosne i Hercegovine, ali i gotovo mazohistički više od dve i po decenije biraju one koji ih uporno dele i zastrašuju drugim i drugačijim.

Umesto da se pomiri s time, Sarajlija Faruk Šahala mesecima se borio protiv birokratije i uspeo! 

Njegov je slučaj postao presedan. Uspeo je da u matičnu knjigu rođenih upiše sina, ne po etničkoj pripadnosti kao Bošnjaka već po nacionalnosti – kao Bosanca.

Svojim je primerom hteo da da doprinos ujedinjenju građana.

U zemlji gde se skupljaju donacije za pacijente u bolnicama jer nema novca za hranu, gde svi samo gledaju kako će spakovati kofer i otići što dalje… političari se svađaju oko podele fotelja.

Kako je pričom o izmenama Izbornog zakona, koja je bila glavna tema uoči taman održanih izbora u BIH, zapravo zaboravljen Ustav i osnovno ljudsko pravo da bira i bude biran istražio je Davor Obrdalj. Hrvat, a opet Bosanac i Hercegovac.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()