Lice pravde: Zašto Severna Makedonija još nije kanabis supersila?

Kanabis na recept mogu dobiti samo onkološki pacijenti, oni s multiplom sklerozom i epilepsijom, dok svi ostali i dalje kupuju na crnom tržištu.

25.10.2022. 10:43
  • Podeli:

THC tržište je najbrže rastući biznis na svetu. Shvatila je tu svoj potencijal vlada Severne Makedonije koja je još 2016. legalizovala kanabis u medicinske svrhe, a prošle je godine premijer Zoran Zaev otišao korak dalje i najavio kako će Skoplje postati novi Amsterdam.  

Ali od velikih najava, u praksi se stvari ne miču s mrtve tačke.

Zašto je to tako pojašnjava poznati makedonski aktivista za legalizaciju i dekriminalizaciju kanabisa Filip Dosotovski. 

"Promena zakona pogoduje zapravo samo velikim igračima, nikako porodičnim firmama, a ponajmanje pacijentima".

Kanabis na recept mogu naime dobiti samo onkološki pacijenti, oni s multiplom sklerozom i epilepsijom, dok svi ostali i dalje kupuju na crnom tržištu.

Kako izgleda celi taj proces i zašto je Severna Makedonija zapela na putu da postane evropska kanabis supersila istražila je rediteljka i reporterka Katarina Petrović.  

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()