Ne propustite "Lice pravde" na UNI 

Vodimo vas u grad blizanaca, otkrivamo šta je drop-in soba i istražujemo zašto Bosna i Hercegovina svetu nije bila važna kao što je danas Ukrajina

11.04.2022. 13:08
  • Podeli:
lice-pravde-ep-10-ovisnosti-4.jpg

Novo izdanje istraživačko-dokumentarne emisije "Lice pravde" Ivane Paradžiković ove srede u 21 sat vodi vas u Bužim, grad na severozapadu Bosne i Hercegovine. Bužim je grad blizanaca!

Tamo od 20.000 stanovnika, njih čak dve stotine su blizanci. Ko je slučajno otkrio ovaj fenomen i šta se krije iza ove priče, od mišljenja stručnjaka do lokalnih mitova i legendi otkrijte u reportaži Davora Obrdalja.

Tin Kovačić vas vodi u drop-in sobu udruženja "Ne-ovisnost" iz Osijeka. Službeni naziv je "kontrolisana soba za injekcije". Prva je otvorena 1986. u Bernu u Švajcarskoj, a danas ih je oko 90 širom Evrope.

To je dnevni boravak u koji zavisnici mogu da dođu u bilo kom trenutku - da koriste tuševe, operu veš, odmore se, koriste medicinski pribor i tako saniraju i izleče ubodne rane od igala. Tamo imaju i čiste igle, špriceve, kuvala za drogu, dezinfekciona sredstva, zavoje, sve što im je potrebno za intravenozno konzumiranje droge. Edukuju se o širenju zaraze krvno i polno prenosivih bolesti i neagresivno motivišu za rehabilitaciju i lečenje.

Građani Sarajeva ovih dana obeležavaju 30 godina od početka opsade njihovog grada. Opsada je trajala 1.423 dana, a mete napada su bili civili na ulicama, u autobusima, deca na igralištima, žene na pijacama… U Sarajevu je ubijeno više od 10.000 odraslih i 1.601 dete, a na teritoriji Bosne i Hercegovine počinjeni su brojni zločini.

Zašto međunarodna zajednica tada nije pomogla kao što danas pomaže Ukrajini? Odgovore donosi novo izdanje "Lica pravde" na UNI.

Gledajte emisiju Lice pravde, svake srede u 21h na UNI.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()