Ceremonija na Avali: Selaković položio venac i upisao se u spomen knjigu na grobu Neznanog junaka

Venac je položio u pratnji načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića i komandanta Garde brigadnog generala Nikole Dejanovića.

15.02.2024. 09:17
  • Podeli:
Tan2024-02-1507311591_6 nikola selakovic avala foto vladimir šporčić-65cdc8330dd38.webp Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije, upisao se u Spomen knjigu, nakon polaganja venaca kod Spomenika Neznanom junaku na Avali, a povodom obeležavanja Dana državnosti.

Venac je položio u pratnji načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića i komandanta Garde brigadnog generala Nikole Dejanovića.

"Sloboda je bila i ostala i biće ideja vodilja i glavna vrednost za koju su se borile, bore i za koju će se boriti generacije građana Srbije, napajajući se primerom junaštva srpskih ustanika iz 1804. i 1815. i mudrostima poltičke i diplomatske veštine Ustavotvoraca iz 1835. godine. Srpskom narodu i svim građanima Srbije država je bila i biće garant slobode, a sloboda šansa za razvoj i napredak. Živela Srbija!", upisao je Selaković u spomen knjigu.

Ceremonija je otpočela intoniranjem državne himne Republike Srbije "Bože pravde" i minutom ćutanja. Selaković je i prošle godine predvodio državnu delegaciju koja je položila vence na grob Neznanog junaka.

Srbija danas obeležava Dan državnosti - Sretenje, u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, odnosno začetak novovekovne srpske države. 

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Na Sretenje 1804. godine, pre 220 godina, grupa istaknutih srpskih prvaka sa prostora tadašnjeg Beogradskog pašaluka, zvanično Smederevskog sandžaka, izabrala je Karađorđa, Đorđa Petrovića, za vožda, predvodnika.

Na Sretenje je 1835. donet je i prvi, kratkotrajni ustav Knjažestva Srbije, a njegov tvorac je Dimitrije Davidović, 

Povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja, brojni muzeji i ustanove, poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice Srpske i Državnog arhiva Srbije, otvorili su juče izložbe u prisustvu državnih zvaničnika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()