UNA analiza - šta je Makronova poseta donela Srbiji?

Saradnja Srbije i Francuske poslednjih godina sve bolja

Autor: Emilija Pešić
31.08.2024. 18:30
  • Podeli:

I po odlasku predsednika Francuske Emanuela Makrona, i dalje se govori o dometima te posete. Nju je obeležila, između ostalog, razmena potpisanih dokumenata o saradnji dve zemlje. Dogovorena je  kupovina 12 novih višenamenskih borbenih aviona "rafal" vrednih 2,7 milijardi evra.

Zaključak je da će tim letelicama Srbija ojačati svoje nebo.

"Oni su zapravo i nabavljeni kako bi zamenili sadašnje lovce, odnosno višenamenske borbene avione mig 29 koji su bili modernizovani ali njihova upotreba ističe, saznali smo se pre dva dana da je rok za isporuku rafala iznenađujuće brz, prvi će doći 2028. godine, svih devet jednoseda i tri troseda će biti isporučeno 2030. godine, dakle prilično brzo", kaže urednik portala 'Tango Six' Petar Vojinović.

A među brojnim sporazumima našao se i onaj o saradnji sa Francuskom o izgradnji novog insitituta za Onkologiju. Njen načelnik to ocenjuje kao veliki pomak.

"To je nešto što je neophodno, mi upravo 24. septembra slavimo 85 godina našeg Instituta, on postoji 85 godina i sve vreme radi, ali svakako je vreme i plan da se izradi novi regionalni centar za onkologiju, što je sjajna stvar", ističe direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Milan Žegarac.

Dodatna saradnja ugovorena je u oblasti energetike, odbrane, ekologije, kulture. Dominantne teme bile su i veštačka inteligencija i nuklearna energija. Zaključak obojice predsednika bio je da je saradnja Srbije i Francuske poslednjih godina sve bolja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()