Vučić: Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć

'Zajednički smo razmotrili političku situaciju, dodatno usaglasili stavove koji su najčešće gotovo jedinstveni između Srbije i RS, govorili o problemima koji postoje u regionu', rekao je predsednik Srbije

24.11.2022. 11:06
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Zeljka Cvijanović_Milorad Dodik_Foto Tanjug Miloš Milivojević (1)-1669283332927.webp Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

Narod i rukovodstvo Republike Srpske u Srbiji će uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone, u koga mogu imati poverenje i ko će, koliko može, uvek pomoći na svaki mogući način, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon razgovora sa novim predsednikom RS Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, Vučić je rekao da je zahvalan na plodotvornoj saradnji u prethodnom periodu.

"Poželeo sam mnogo uspeha u radu gospođi Cvijanović u okviru Predsedništva BiH, a Dodiku da marljivo i uspešno radi u korist interesa naroda u Srpskoj", preneo je on.

"Zajednički smo razmotrili političku situaciju, dodatno usaglasili stavove koji su najčešće gotovo jedinstveni između Srbije i RS, govorili o problemima koji postoje u regionu. Upoznao sam Cvijanović i Dodika sa situacijom na KiM, razgovorima koje smo noćas do pred ponoć imalu Briselu, situaciji na KiM", objasnio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je razgovarano i o svim važnim projektima i dogovoreno da se još ove nedelje formira tim koji će činiti predstavnici RS i Srbije.

Memorijalni kompleks i infrastrukturni projekti

"Konkretizovali smo ideju o izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini. Spremni smo da uložimo desetine miliona evra, jer smatramo to jednom od najvažnijih stvari koje treba uraditi na teritoriji RS. Dogovor je da Srbija u projektu učestvuje sa 80 odsto finansijskh sredstava", kazao je on.

Rekao je da je bilo reči i o infrastrukturnim projektima, podsećajući da Srbija u značajnoj meri finansira projekat izgradnje autoputa Rača – Bijeljina.

Ukazao je da je sada teško govoriti o daljim projektima zbog poskupljenja, ali je Srbija opredlejenja da ostaje i opstane u svim projektima.

"Razgovarali smo i o podršci koju bi Srbija trebalo da pruži pre kraja godine još jednom za više opština: Drvar, Kostajnica, Dubica, Nevesinje. Dodik je predložio još jednu opštinu Srpce, gde smo dogovorili da gradimo Dom zdravlja", preneo je on.

BiH šesti spoljnotrgovinski partner Srbiji

Važno je da zajednički posao napreduje i da se vidi da kako sve naše veze od ekonomskih, kulturnih, jezičkih, duhovnih –unapređujemo, istakao je Vučić.

"Mi što se BiH tiče imamo sve veću trgovinsku razmenu. Tako i uvozimo sve više sirovina iz BiH. U prvih devet meseci je trgovinska razmena bila u vrendosti od 2,3 milijardi evra, čime je BiH šesti spoljnotrgovinski partner Srbiji. Približavamo se da budemo broj 1 partner BiH", ukazao je on.

Poručio je da će RS u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone, imaju poverenje, i ko će koliko može uvek pomoći na svaki mogući način.

Vučić se zahvalio narodu RS na tome što je uvek uz svoju Srbiju, što brinu o nama, makar onoliko koliko mi brinemo o Srpskoj.

"Verujem da će ljudi iz RS uspeti da pronađu zajednički jezik sa ljudima u BiH kako bi mogli krenuti u realizaciju projekata kao što su Buk Bijela i aerodrom u Trebinju", rekao je predsednik Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()