Nobilo nema dilemu: Sud BiH teško prekršio pravo okrivljenog predsednika Republike Srpske

Na jučerašnjom ročištu protiv Dodika promenjen je sudija, a da odbrana i okrivljeni o tome nisu bili obavešteni

06.02.2024. 09:42
  • Podeli:
anto nobilo - Boris Scitar PIXSELL-6552471794801.webp Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Anto Nobilo, advokat tima odbrane predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je da će postupanje sudije Suda BiH Sene Uzunović na poslednjem ročištu biti deo argumentacije odbrane za njeno izuzeće.

"Mi ćemo u jednom momentu, ako bude potrebno, u žalbi sve to elaborirati i pokazati da je došlo do teškog kršenja prava okrivljenog", rekao je Nobilo gostujući u emisiji RTRS "Drugi ugao".

Na jučerašnjom ročištu protiv Dodika u Sudu BiH promenjen je sudija, a da odbrana i okrivljeni o tome nisu bili obavešteni. Pritom ona je ignorisala zahtev za njeno izuzeće i nastavila sa postupkom, što je suprotno zakonu.

Nobilo to tumači da sudija Uzunović, koja se pojavila umesto Mirsada Strike, došla pripremljena da pokrene postupak i da glavni pretres počne čitanjem optužnice.

Pojašnjava da je nakon zatraženog izuzeća sudije, zakon jasan, da se mora obustaviti postupak, osim u slučaju hitnosti ili ako bi to ugrozilo postupak, što u ovom predmetu nije slučaj.

"Upravo će ovakvo postupanje sudije Uzunović biti deo argumentacije odbrane u pisanom zahtevu za njeno izuzeće", naveo je Nobilo.

On je takođe pojasnio da, ako postoji zajednička optužnica i dođe do razdvajanja postupaka, kao u slučaju Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, optužnica mora biti dorađena i mora da opisuje samo jednog optuženog.

U Sudu BiH juče je održano ročište protiv Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznela koncept odbrane konstatujući da se optužnicom ruši suverenitet BiH i zatražila izuzeće sudije Uzunović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()