Oglasila se porodica Dodik o američkim sankcijama: 'Čim nisi podanik, onda si neprijatelj'

Sankcije su uvedene sinu i ćerki, ali i kompanijama koje su povezane sa decom predsednika Republike Srpske

Autor: Web UNA Srbija
21.10.2023. 13:54
  • Podeli:
dodik twitter-6533b07a70674.webp Foto: Twitter/@MiloradDodik

Sjedinjene Američke Države su tokom jučerašnjeg dana uvele sankcije sinu i kćerki predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, Igoru i Gorici, a to je zvanično saopštilo američko ministarstvo finansija.

U saopštenju se navodi da su uvedene sankcije i kompanijama koje su povezane sa decom predsednika Republike Srpske. Kao obrazloženje za uvođenje sankcija navodi se da su "odrasla deca predsedniku Republike Srpske olakšala tekuću korupciju i korišćenje javnih sredstava za bogaćenje porodice na račun građana."

Nakon objave o sankcijama, oglasili su se i članovi porodice Dodik koji su istakli da je reč o politički instruisanim potezima i da ih te sankcije ne pogađaju. 

Dodik: Moji sin i ćerka nemaju nijednu prijavu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da "ni njegov sin ni ćerka nemaju nijednu prijavu, ni krivičnu odgovornost, a da od njih pokušavaju da naprave kriminalce, sa kojima se obračunava jedna velika Amerika sa svojom moći."

Dodik je rekao novinarima u Beogradu da je sin predsednika SAD Džozefa Bajdena u centru korupcijske afere koja ne potresa samo američku javnost, nego čitav svet.

"Ni sin, ni ćerka nemaju nijednu prijavu, ni krivičnu odgovornost, a oni od njih pokušavaju da naprave kriminalce, sa kojima se obračunava jedna velika Amerika sa svojom moći. Mogu da uvedu sankcije i mom nerođenom potomstvu, ali neće dobiti Republiku Srpsku. Drago mi je što su sa liste skinuli sina Radovana Karadžića i verovatno u strahu da na toj listi nema deteta predsednika Republike Srpske brže-bolje su stavili i mog sina i moju kćer", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da nije začuđen tom odlukom znajući da američki ambasador u BiH Majkl Marfi "besni po Sarajevu", kao i da na takav način misli i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

"Samo sam iznenađen da u jeku sukoba na Bliskom istoku i Ukrajini, SAD imaju vremena za moju porodicu. Kad smo kod porodica, i sinova i kćeri, meni i svetskoj javnosti je poznato da je upravo sin američkog predsednika u središtu korupcionaške afere", naglasio je predsednik Srpske.

Igor Dodik: Čim nisi podanik Amerikancima, onda si njihov neprijatelj

Sin predsednika Republike Srpske Igor Dodik izjavio je da ga odluka američke administracije da uvede sankcije njemu i njegovoj sestri nije nimalo potresla, već ga je prilično nasmejala.

"Sankcije su nam uveli, jer smo povezani sa našim ocem. Ne znam da li su u Americi deca povezana sa ocem, ali ovde je porodica stub svega. Porodica je svetinja", rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da su optužbe da se bavio podmićivanjem tokom izbora čista laž, poručivši da ne zna kako sebi neko može da daje za pravo da bez bilo kakvog dokaza ili argumenta saopšti tako nešto.

"Sedeo sam i sedim sa svima, bili u vlasti ili opoziciji i sedeću i dalje. Američki predstavnici kao i njihovi sateliti su me obilazili i pokušavali da traže nešto od mene i da im učinim neke stvari. Čim nisi njihov podanik, onda si neprijatelj, jer tako oni funkcionišu, njima je korupcija polazna tačka za sve", rekao je Dodik.

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

On je ukazao da je više ljudi sada na crnim listama nego što na njima nije i istakao je da je "sramno za jednu silu kakvom se Amerika predstavlja da laže i obmanuje građane Republike Srpske".

"Toliko o tome koliko je to važno. Jedan restoran im je faktor za listu. To pokazuje koliko su nemoćni i jadni kad se hvataju za bilo šta samo da pokažu kakve su dase", rekao je Dodik i dodao: 

"Samo su nam potvrdili da je politika koju vodi naš otac, najbolja politika po Republiku Srpsku, jer vrlo dobro znamo kako je i na koji način na ovim prostorima Amerika sprovodila agresiju. Moja porodica i ja nismo nikako vezani ni za Ameriku ni za bilo šta što ima veze sa njima pa nas te sankcije uopšte ne zabrinjavaju", rekao je Dodik. 

Gorica Dodik: Dokaz da nismo agresori i zločinci, kao vi

Kćerka predsednika Republike Srpske Gorica Dodik zahvalila je SAD na uvođenju sankcija, ističući da "nema veće privilegije u današnje vreme nego biti na njihovoj crnoj listi".

"To je dokaz da nismo agresori i zločinci kao vi. Vama su ruke krvave do lakata. Ko god vas podržava, saučesnik je u vašim monstruoznim zločinima širom sveta", napisala je ona na društvenoj mreži "Iks".

Podršku porodici Dodik pružili su članovi i simpatizeri stranke SNSD, politički akteri Republike Srpske, kao i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ali i vlast u Beogradu, kao i pozicione partije u srpskom parlamentu. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednikom Republike Srpske o ovim dešavanjima tokom jučerašnje večeri u Beogradu, a danas je na proslavi 15 godina od osnivanja Srpske napredne stranke saopštio: 

"Što se regiona tiče, hvale se kako su uveli sankcije Dodikovoj deci. Svaka vam čast junaci i unucima uvedite sankcije", rekao je Vučić.

Podsetimo, kako se navodi u saopštenju američkog ministarstva finansija, jučerašnja odluka o sankcijama Dodikovoj deci zasnovana je na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima osmišljenim da, kako se navodi, "promovišu odgovornost za osobe koje doprinose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije."

Pored Dodikove dece, kćerke i sina, na spisku su i kompanije: restoran "Agape" u Banjaluci, firme "Agro voće" i "Global liberti" iz Laktaša, kao i kompanija "Frut eko" iz Gradiške, za koje se navodi da su povezani sa porodicom Dodik. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()