Simbolično na Dan pobede: Mostar uklonio table sa imenima ulica po ustaškim prvacima

Gradsko veće Mostara je prošle godine donelo odluku o uklanjanju spornih naziva ulica i trgova, koje su pred kraj rata u BiH 1995, izmenile tadašnje hrvatske vlasti u gradu

09.05.2023. 17:20
  • Podeli:
mostar_april_una 24-64312b01b4791.webp Foto: Una

Vlasti Mostara danas su, simbolično na Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, počele sa uklanjanjem tabli sa imenima ulica po ustaškim prvacima i postavljanjem novih, preimenovanih po uglednim građanima, o čemu je Gradsko veće donelo odluku još pre 10 meseci.

Tako su umesto Mile Budaka, ustaškog ministra u Vladi zloglasne Nezavisne države Hrvatske, u centru Mostara radnici preduzeća "Parkovi" postavili table sa imenom pesnika Alekse Šantića.

Na identičan način su uklonjene table u nekadašnjoj ulici Vokića i Lorkovića, koji su takođe bili ministri u vladi fašističke NDH, saveznici Hitlerove Nemačke i Musolinijeve Italije. Na njihova mesta postavljene su table sa imenom pesnika Tina Ujevića, koji je sa posebnim nadahnućem pisao o gradu na Neretvi.

Uz te dve ulice, promenjene su i table u nekadašnjoj ulici Đure Spuževića, koja je preimenovana u Ulicu Ismeta Ice Voljevice, dok je u Ulici tabornika Ive Zelenike postavljena tabla sa natpisom Ciglana.

Ulica koja je nosila naziv po Rafaelu Bobanu, jednom od najozloglašenijih pripadnika ustaškog pokreta i režima, sada nosi ime fra Ljudevita Laste, piše Hina.

Ulica nazvana po ustaškom povereniku za BiH Juri Francetiću, nosiće naziv Humska ulica.

Pred kraj poslednjeg rata 1995. godine, tadašnje hrvatske vlasti u Mostaru promenile su nazive 72 ulice i trgova. Šest ulica u Mostaru dobilo je imena ustaških političkih i vojnih zvaničnika Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Ive Zelenike Tovarnika, te Đure Spuževića.

Gradsko veće Mostara je u leto prošle godine donelo odluku o uklanjanju ovih spornih naziva što su pozdravile administracije SAD, EU, Kancelarije visokog predstavnika u BiH, uz očekivanje da tako postupe i drugi gradovi poput Sarajeva i Banjaluke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()