Bivši sudija Ustavnog suda SAD: Bajden krši Ustav time što Amerika šalje pomoć Ukrajini

Prema njegovim rečima, Amerika nema sporazum sa Ukrajinom, prema kojem bi Vašington bio u obavezi da Kijevu pomaže u slučaju bilo kakvog sukoba.

02.07.2023. 14:35
  • Podeli:
bajden u kijevu reuters-63f374bcdfc09.webp Foto: Reuters

Američki predsjednik DŽozef Bajden krši Ustav SAD time što obezbeđuje vojnu pomoć Ukrajini, istakao je bivši sudija Ustavnog suda Endrju Napolitano.

Napolitan ukazuje da i američki Kongres, takođe, krši osnovne državne zakone jer novac poreskih obveznika troši na rat u Ukrajini.

On podseća da, prema američkom Ustavu, samo Kongres može da proglasi rat, ali da to ne može učiniti protiv Rusije jer nemaju pravnu osnovu s obzirom da ta zemlja ne predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD.

Prema njegovim rečima, Amerika nema sporazum sa Ukrajinom, prema kojem bi Vašington bio u obavezi da Kijevu pomaže u slučaju bilo kakvog sukoba.

"Uprkos činjenici da je Kongres poslednji put ova ovlašćenja koristio tokom Drugog svetskog rata, neprestano dozvoljava predsednicima da vode `neproglašene ratove`", piše Napolitano u autorskom tekstu za dnevnik "Vašington tajms".

On je pri tom naveo primere američke invazije na Avganistan i Irak, gde nikad nije pronađeno oružje za masovno uništenje.

Bivši sudija američkog Vrhovnog suda dodaje da javnost SAD ne zna koliko se američkih vojnika nalazi u Ukrajini, ali da je poznato da učestvuju u neprijateljstvima.

On je dodao da je činjenica da je za održavanje i operativnost većine opreme koju je Vašington poslao Kijevu potrebni znanje i umeće koje Amerikanci poseduju. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()