CNN: Amerikancima ponestaje oružja za Ukrajinu

Kako je saopštilo američko Ministarstvo odbrane, SAD su od početka novembra obećale da će Ukrajini poslati više od 1.400 Stingera, 8.500 Stingera, 142 haubice od 155 mm i do 903.000 artiljerijskih granata od 155 mm.

19.11.2022. 10:46
  • Podeli:
ukrajina ukrajinska vojska anadolija.jpg Foto: Anadolija

Bajdenova administracija, prema tvrdnjama mreže CNN, suočena je sa novim problemom zbog njene nesposobnosti da nastavi snabdevanje Ukrajine oružjem.

U pitanju je snabdevanje najsavremenijim sistemima i municijom koju je Bajdenova administracija zdušno podržavala prethodnim meseci, a jedan neimenovani zvaničnik rekao je za CNN da postoji ograničenje u količini oružja koje Vašington može da pošalje Kijevu.

Trenutno je američka administracija pre svega zabrinuta zbog količine raspoloživih artiljerijskih granata od 155 mm i raketa Stinger iz domena protivvazdušne odbrane, tvrdi CNN.

Trojica američkih zvaničnika rekli su da je upitna sposobnost američke vojne industrije da se nosi sa povećanjem potražnje za oružjem usled smanjenja zaliha naoružanja do kog je došlo zbog slanja pomoći Ukrajini.

Osim toga postoji zabrinutost zbog proizvodnje određenih oružja kao što su HARMS rakete, GMLRS rakete zemlja-zemlja i protivtenkovski sistemi Javelin.

Ipak, američka nacionalna bezbednost nije ugrožena jer, kako stoji u izveštaju, oružje za Ukrajinu se ne povlači iz zaliha koje Pentagon ima za sopstvene američke potrebe i nepredviđene okolnosti.

 Visoki zvaničnik je takođe rekao da su procene kako SAD "ponestaje" naoružanja subjektivne, jer to zavisi od toga koliki rizik je Pentagon spreman da prihvati.

Američka administracija veliki je ukrajinski savez u ratu sa Rusijom. 

Ukrajina od zapadnih saveza dosad je primila milijarde dolara vojne pomoći, a Rusija je više puta upozorila da takav stav zapadnih država samo produžuje sukob u ovoj zemlji.

Kako je saopštilo američko Ministarstvo odbrane, SAD su od početka novembra obećale da će Ukrajini poslati više od 1.400 Stingera, 8.500 Stingera, 142 haubice od 155 mm i do 903.000 artiljerijskih granata od 155 mm.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()