EU zabranila emitovanje četiri medija za koje tvrdi da su povezani sa Rusijom

"Savet EU odlučio je danas da suspenduje emitovanje u Evropskoj uniji četiri dodatna medija koji šire i podržavaju rusku propagandu i agresorski rat na Ukrajinu", stoji u saopštenju

17.05.2024. 15:29
  • Podeli:
ratni dopisnik, novinar, novinari u ratu - shutterstock-6623b99076df0.webp Foto: Shutterstock

Evropska unija zabranila je danas emitovanje četiri medija u Evropskoj uniji, za koje tvrdi da šire i podržavaju rusku propagandu i rat u Ukrajini. 

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, reč je o medijima Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijska gazeta.

"Savet EU odlučio je danas da suspenduje emitovanje u Evropskoj uniji četiri dodatna medija koji šire i podržavaju rusku propagandu i agresorski rat na Ukrajinu: Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijska gazeta“, navodi se saopštenju. 

Kako se tvrdi, ovi mediji su pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom ruskog rukovodstva "i bili su od suštinskog značaja i instrumentalni u pokretanju i podršci ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, kao i za destabilizaciju njenih susednih zemalja".

Međutim, kako se navodi, u skladu sa Poveljom o osnovnim pravima, mere koje su danas dogovorene neće sprečiti medije i njihovo osoblje da u EU obavljaju druge aktivnosti osim emitovanja, kao što su istraživanje i intervjui.

U saopštenju se dalje tvrdi da se Rusija angažovala u  sistematskoj, međunarodnoj kampanji manipulacije medijima i informacijama, mešanja i ozbiljnog izvrtanja činjenica kako bi, kako se navodi, opravdala i podržala svoj rat u Ukrajini i unapredila svoju strategiju destabilizacije susednih zemalja, kao i EU i njenih država članica.  

Tvrdi se i da su "aktivnosti propagande, manipulacije informacijama i mešanja" više puta usmerene na Ukrajinu, kao i na evropske političke stranke, posebno tokom izbornog perioda, te na civilno društvo, tražioce azila, ruske etničke manjine, rodne manjine i funkcionisanje demokratskih institucija u EU i njenim državama članicama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()