Greta Tunberg za klimatsku pravdu: Protest ekoloških aktivista u Davosu

Globalna klimatska vanredna situacija jedna je od glavnih tema ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma

20.01.2023. 13:42
  • Podeli:
Greta Tunberg_Davos_Svetski ekonomski forum_protest_klimatska pravda_Foto Reuters (1)-63ca8b02502c6.webp Foto: Reuters

Švedska aktivistkinja Greta Tunberg, zajedno sa 30 drugih ekoloških aktivista, protestovala je u Davosu, na završetku Svetskog ekonomskog foruma (WEF), pozivajući na "klimatsku pravdu".

 Demonstranti su ispred kongresnog centra Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, boreći se sa temperaturama ispod nule, uzvikivali da žele "klimatsku pravdu bez odlaganja" i "napuštanje fosilnih goriva odmah", prenosi Rojters. 

Tunberg, koju je policija u Nemačkoj uhapsila ranije ove nedelje tokom demonstracija protiv proširenja rudnika uglja, učestvovala je u četvratak na panelu u Davosu zajedno sa direktorom Međunarodne agencije za energetiku Fatihom Birolom. 

Dok je Birol, čija agencija daje političke preporuke o energetima, insistirao da prelazak na nultu neto emisiju mora da zadovolji interese svih strana, Tunberg je ostala pri svom stavu da se odmah prekine iskopavanje nafte, gasa ili uglja. 

Klimatska vanredna situacija jedna je od glavnih tema ovogodišnjeg sastanka u švajcarskom gradu Davosu, koji je okupio oko 1.500 poslovnih lidera iz celog sveta. 

Tunberg je ranije kritikovala klimatsku neaktivnost svetskih političkih i poslovnih lidera na WEF-u, rekavši u januaru 2019. da "naša kuća gori", navodi Rojters. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()