IAEA: Nema dokaza da Kijev pravi 'prljavu bombu'

Krajem oktobra ruski zvaničnici prvi put su izrazili sumnju da bi Ukrajina mogla da napravi "prljavu bombu" .

09.11.2022. 14:21
  • Podeli:
IAEA_REUTERS.JPG Foto: Reuters

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi saopštio je danas da je ta organizacija nakon navoda da Kijev pravi prljavu bombu odmah poslala inspektore u Ukrajinu, ali da oni nisu pronašli dokaze o postojanju takve bombe.

"Mi smo odmah, u roku od nekoliko dana, okupili inspekcijski tim za tri objekta. Uspeli smo da potvrdimo da nema naznaka o zloupotrebi nuklearnog materijala," rekao je Grosi.

"Prljava bomba" je termin koji označa eksplozivnu napravu u koju se stavlja radioaktivni ili nuklearni materijal sa ciljem masovnog uništenja.

Krajem oktobra ruski zvaničnici prvi put su izrazili sumnju da bi Ukrajina mogla da napravi "prljavu bombu" kojom bi svoju teritoriju zatvorala toksičnim nuklearnim otpadom i da bi onda za taj akt optužila Rusiju. 

Moskva je 24. oktobra poslala pismo UN-u u kome je iznela navodne detalje plana Kijeva. Šef ruskih trupa za zaštitu od nuklearne, biološke i hemijske prijetnje, general pukovnik Igor Kirilov rekao je tada da bi cilj Ukrajine za takav napad bio da okrivi Rusiju.

Ukrajina je ove tvrdnje oštro odbacila.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()