Makron pozvao Netanjahua da nastavi pregovore sa Hamasom

Delegacija Hamasa sinoć je napustila Kairo, gde su održani pregovori o primirju i oslobađanju talaca

06.05.2024. 08:00
  • Podeli:
Tan2024-03-1516341501_9 emanuel makron AP PhotoEbrahim Noroozi-65f69f9c0f719.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u telefonskom razgovoru izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da nastavi pregovore sa Hamasom o prekidu vatre u Pojasu  talaca, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je zatražio od izraelskog premijera da „dovrši ove pregovore koji bi mogli da dovedu do oslobađanja talaca, zaštite civila putem prekida vatre i regionalne deeskalacije".

Istakao je značaj oslobađanja talaca kao prioriteta i izrazio punu podršku naporima u posredovanju, a takođe je pozvao na prekid izraelskih operacija u regionu, prenosi BFMTV.

"Francuska u potpunosti podržava trenutne posredničke napore. Sudbina Palestinaca u Gazi više ne može biti izložena terorističkim aktivnostima Hamasa i izraelske operacije moraju prestati", rekao je Makron.

On je ponovio "oštro protivljenje izraelskoj ofanzivi na Rafu'' i naglasio važnost brze garancije za ulazak humanitarne pomoći kroz sve pristupne tačke Pojasu Gaze.

U gradu Rafa, u južnoj Gazi, nalazi se više od milion Palestinaca, od kojih su većina interno raseljena lica.

Delegacija Hamasa sinoć je napustila Kairo, gde su, u prisustvu posrednika iz SAD, Egipta i Katara, održani pregovori o primirju i oslobađanju talaca iz Gaze.
Delegacija je dostavila svoj odgovor egipatskim i katarskim posrednicima i sada se vraća u Dohu na dalje konsultacije, saopštio je Hamas.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()