Mišel: Nuklearna energija izvor koji može pomoći u borbi sa klimatskom krizom

Na prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

21.03.2024. 10:43
  • Podeli:
Tan2024-02-0116072671_2 šarl mišel AP PhotoGeert Vanden Wijngaert-65fc00e59d171.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da je nuklearna energija jedan od izvora koji može pomoći u borbi sa klimatskom krizom, s jedne strane, a s druge može pomoći EU u izgradnji strateške energetske autonomije.

On je, uoči početka prvog globalnog Samita o nuklearnoj energiji, koji u Briselu organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, rekao novinarima da je enrgetski sektor fundamentalan za budućnost EU i njenu sposobnost da kontroliše budućnost.

"Dobro je što imamo debatu, što smo odlučili da razgovaramo o tome kako da uvedemo inovacije, kako možemo da investiramo da bismo obezbedili više strateške autonomije i da se uhvatimo u koštac sa ovom klimatskom krizom", rekao je Mišel.

Na prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Samitu prisustvuju delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.
Svetski lideri će se okupiti kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()