Pre napada Hamasa 7. oktobra, stotine pripadnika te grupe aktivirali izraelske SIM kartice

Pretpostavlja se da su kartice omogućile teroristima bolju komunikaciju na jugu Izraela tokom napada

26.02.2024. 19:47
  • Podeli:
hamas, upad u izrael - 7 okt 2023 - foto AP Photo Ali Mahmud Tanjug-654f2d19be2c7.webp Foto: AP Photo/Ali Mahmud/Tanjug

Nekoliko sati pre napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, izraelski obaveštajci su primetili da je na desetine pripadnika te palestinske militantne grupe aktiviralo izraelske SIM kartice u Pojasu Gaze. 

Izraelska vojska je danas odobrila objavljivanje podataka o tome, pri čemu je Kanal 14 javio u nedelju da je na stotine pripadnika Hamasa aktiviralo SIM kartice oko ponoći 7. oktobra, ali su Izraelske odbrambene snage (IDF) danas to demantovale, navodeći da je reč o desetinama terorista, objavio je Tajms of Izrael.

Napad Hamasa na jug Izraela započeo je nekoliko sati kasnije, u 06.30 sati ujutru, tokom kojeg je oko 3.000 terorista ubilo oko 1.200 ljudi i zarobilo 253 taoca, uglavnom civila.

Telefoni sa izraelskim SIM karticama bivali su aktivirani u prošlosti, a da se nakon toga ništa nije dogodilo, javio je Kanal 12.

Zbog toga su izraelski obaveštajci pretpostavili da bi Hamas mogao ponovo da izvodi vežbu, ali su odlučili da nastave konsultacije o tom pitanju tokom cele noći.

Pretpostavlja se da su izraelske SIM kartice omogućile teroristima bolju komunikaciju na jugu Izraela tokom napada.

Cenzor IDF-a dozvolio je da se objave pojedini detalji koji su objavljeni tokom vesti na Kanalu 14 u nedelju, iako nije potvrdio izveštaj. Tajms of Izrael je objavio prošle sedmice da će IDF početi da istražuje operativne neuspehe uoči napada Hamasa 7. oktobra.

Kako je najavljeno, istrage bi trebalo da počnu do kraja ovoga meseca, a za cilj imaju da se izvuku operativni zaključci za vojsku i neće se baviti politikom izraelskog rukovodstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()