Švajcarski parlament odbio pridruženje grupi za sankcije protiv Rusije

101 glas je bio protiv, a 80 za

17.04.2024. 16:18
  • Podeli:
Sankcije Rusiji_Reuters.jpg Foto: Reuters

Donji dom švajcarskog parlamenta odbio je danas predlog Zelene partije kojim bi se Švajcarska pridružila međunarodnoj grupi REPO za uvođenje ekonomskih sankcija protiv Rusije.

Sa 101 glasom protiv i 80 glasova za, donji dom je odbio pridruživanje grupi koju su 2022. godine osnovale SAD, Australija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Evropska komisija, prenosi Rojters.

Vlada je ranije preporučila nepridruživanje grupi REPO, a ministar privrede Bet Jans je rekao da se prednost takve odluke ogleda u mogućnosti Švajcarske da organizuje mirovni samit za rat u Ukrajini.

Rusija je već isključila učestvovanje na tom samitu, navodeći da je Švajcarska odbacila svoju deklarisanu neutralnost učestvovanjem u sankcijama EU protiv Moskve.

Švajcarska će 15. i 16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini, na osnovu plana ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa.

Rusija insistira da je za mir neophodno da zapadne države prihvate "novu stvarnost na terenu", dok Ukrajina insistira na potpunom povratku njene teritorije i povlačenju ruske vojske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()