Ukrajina zbog rata nacionalizovala pet strateški važnih kompanija

Ministarstvo odbrane preuzelo akcije pet strateških kompanija u skladu sa ratnim zakonima.

07.11.2022. 17:17
  • Podeli:
kijev ukrajina pixabay-1666971602998.webp Foto: Pixabay

Ukrajinski poslanik i zamenik predsednika Odbora za finansije, poreze i carine Jaroslav Železnjak izjavio je danas da je Ukrajina nacionalizovala privatni udeo u pet strateški vaznih kompanija za potrebe države u ratnom stanju.

Železnjak je objavio dokument koji sugeriše da su u pitanju kompanije proizvođač motora "Motor Sić", energetske kompanije Ukrnafta i Ukrtatnafta, prozvođač vozila "AvtoKrAZ" kao i proizvođač transformatora "Zaporizhtransformator".

Nacionalna komisija za bezbednost i hartije od vrednosti Ukrajine je preduzela taj korak na osnovu ratnog zakonodavstva, prenosi Rojters.

Sve pomenute kompanije su u delimičnom vlastštvu države, a privatni udeo pripada firmama koje su povezane sa poznatim biznismenima, Igorom Kolomojskim, Vjačeslavom Bohuslaevim i Konstantinom Ževagom.

U dokumentu se navodi da je privatni udeo u pet kompanija preuzelo Ministarstvo odbrane Ukrajine, a da će privatni vlasnici biti obeštećeni u roku od godinu dana posle ukidanja ratnog stanja u zemlji.

Sekretar Saveta bezbednosti Oleksij Danilov potvrdio je danas da je ministarstvo odbrane preuzelo akcije pet strateških kompanija, u skladu sa ratnim zakonima.

Odluka je doneta 5. novembra i stupila je na snagu sledećeg dana, izjavio je Danilov.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()