Čovečanstvo radi protiv sebe: UN upozorile na porast temperature do tri stepena do kraja veka

Globalne temperature su trenutno veće za oko 1,3 stepeni u odnosu na predindustrijski nivo

24.10.2024. 22:00
  • Podeli:
vrućina, velike vrućine, toplotni talas, vrelina, termometar - shutterstock_1550454122-669609fc0d395.webp Foto: Shutterstock

Ujedinjene nacije upozorile su danas da će aktuelne klimatske politike rezultirati zagrevanjem planete za više od tri stepena Celzijusa do kraja veka, iako je Pariskim sporazumom dogovoreno da se zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijski period.

Godišnji izveštaj o štetnim emisijama, objavljen danas, pokazao je da, ukoliko vlade ne budu delovale na smanjenju emisija, svet će se do 2100. godine suočiti sa porastom temperatura do 3,1 stepen iznad predindustrijskog nivoa, prenosi Rojters.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se planeta nalazi u rizičnom periodu, naglasivši da će svetski lideri ili rešiti ovaj problem "ili ćemo strmoglavo pasti u klimatsku katastrofu".

Globalne emisije gasova staklene bašte porasle su za 1,3 odsto između 2022. i 2023. godine, na novi maksimum od 57,1 gigatona ekvivalenta ugljen-dioksida, navodi se u izveštaju.

U skladu sa aktuelnim politikama, temperature će nastaviti da rastu između 2,6 i 2,8 stepeni do 2100. godine, navodi se u izveštaju. 

Globalne temperature su trenutno veće za oko 1,3 stepeni u odnosu na predindustrijski nivo, navodi agencija.

Sledećeg meseca se održava godišnji samit Ujedinjenih nacija o klimi (COP29) u Azerbejdžanu, gde će raditi na izgradnji sporazuma postignutog prošle godine o prelasku sa fosilnih goriva.

Pregovori u Bakuu će se razgovarati o ažuriranoj strategiji za smanjenje emisija u svakoj zemlji, poznatoj kao nacionalno utvrđeni doprinos (NDC).

Inger Andersen, izvršna direktorka Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, pozvala je zemlje da iskoriste pregovore u Bakuu da pojačaju akciju u svojim NDC, poručivši da da je ''svaki delić stepena'' važan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()