Italija se priprema za pakao: Vrući talas iz Afrike progoniće i ljude i prirodu

Prema vremenskim prognozama, afrički toplotni talas bi sutra trebalo da dostigne vrhunac u centralnim i severnim regionima

Autor: Srđan Ristić
07.06.2024. 20:23
  • Podeli:

Nije toplo samo u našoj zemlji, već i širom južnog dela Evrope. Kod nas su vrednosti do 35, dok se u Grčkoj, Turskoj, ali i na jugu Italije ljudi suočavaju sa težim uslovima.

Italija se pripremila za prvi veliki toplotni talas podstaknut dolaskom prvog afričkog anticiklona koji utiče na priliv toplog i suvog vazduha.  

Termometri u Rimu dostigli su 32 stepena, a topli vetar iz tropskih krajeva pogoršava situaciju za stanovništvo i turiste. 

Prema vremenskim prognozama, afrički toplotni talas bi sutra trebalo da dostigne vrhunac u centralnim i severnim regionima. Na jugu Italije temperatura će dostići 33 stepena, za 2 stepena toplije biće u centralnom delu, dok će najtopliji deo mediteranske zemlje biti ostrvo Sardinija sa skoro 40 stepeni. Zvaničnici su izdali narandžasto upozorenje na visoku temperaturu.

Produženi period velike vrućine i sušnih uslova mogu da stvore idealne okolnosti za dodatni porast šumskih požara.

Toplotni talasi predstavljaju pretnju i za ugrožene grupe - kao što su starije osobe, deca, trudnice i oboleli od respiratornih oboljenja - zbog povećane mogućnosti toplotnog udara ili iscrpljenosti zbog dužeg izlaganja visokim temperaturama.

Maj 2024. najtopliji je mesec ikada zabeležen na svetu od sredine devetnaestog veka, prema Evropskoj meteorološkoj službi za klimatske promene Kopernikus, a postoji velika šansa da će taj rekord uskoro biti ponovo oboren.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()