Ne možemo sebi da priuštimo da izgubimo prirodu: Zbog nas životinjama preti izumiranje

Od 1.189 vrsta obuhvaćenih konvencijom UN-a iz 1979. o zaštiti životinja selica, 44% je zabeležilo pad u brojnosti

Autor: Srđan Ristić
12.02.2024. 20:31
  • Podeli:

Zbog uticaja ljudi, promene klime i zagađenja, više od petine životinja koje migriraju je u opasnosti da nestane.To je zaključak prvog izveštaja Ujedinjenih nacija o tim životinjama.

Aktivnosti kao što su lov, ribolov i drugi vidovi prekomerne eksploatacije životinja utiču na 70 odsto vrsta na listi Ujedinjenih nacija. Izveštaj navodi da bi to moglo ne samo da dovede do smanjenja njihove populacije, već i da poremeti snabdevanje hranom i ugrozi egzistenciju.

Jedno od iznenađenja je i otkriće da za neke vrste prekomerna eksploatacija predstavlja veću pretnju od uništavanja staništa.

"Ekspolatacija obuhvata namerno uzimanje ili ubijanje životinja. Ulov zbog hrane, zbog sporta, zbog prodaje, uzimanje zbog religije. Postoji mnogo razloga zašto ljudi uzimaju životinje. Tu je i druga vrsta: nenamerno hvatanje i ubijanje", izvršna sekretarka Konvencije o očuvanju migratotnih vrsta Ejmi Frenkel.

Naravno, klimatske promene i zagađenje imaju svoj udeo u smanjenju broja jedinki. Gubitak staništa je drugi faktor koji utiče na tri četvrtine vrsta.

"Potrebno je da očuvamo prirodna staništa gde se one okupljaju, mesta na koja se one oslanjaju. Ove vrste imaju širok raspon: od ptica do morskih kornjača, do kitova i gorila. Radi se o razumevanju ključnih pretnji za njih", kaže autor izveštaja o stanju migratornih vrsta Keli Malš.

Autori izveštaja su pozvali vlade da izbegavaju narušavanje staništa i puteva prilikom postavljanja infrastruktura kao što su brane, cevovodi ili vetroturbine.

"Ne možemo sebi da priuštimo da izgubimo prirodu. Moramo pametnije da planiramo i da prozvodnju nekad zapostavimo zarad opstanka prirode", zaključila je Ejmi Frenkel.

Od 1.189 vrsta obuhvaćenih konvencijom UN-a iz 1979. o zaštiti životinja selica, 44% je zabeležilo pad u brojnosti, a nešto više od petine bi moglo potpuno da nestane.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()