Paradoks od koga zavisi budućnost planete: Čistiji vazduh pogoršava globalno zagrevanje

Šta se dešava sa klimom kada se iz atmosfere ukloni velika rashladna tečnost poput sumpor-dioksida?

Autor: Srđan Ristić
07.11.2023. 07:58
  • Podeli:
šangaj_reuters -63b3d3014cc9a.webp Foto: Reuters

Naučili smo da ugljen-dioksid utiče na zagrevanje tla, ali ono što je možda za mnoge manje poznato jeste da sumpor-dioksid utiče na hlađenje planete. Zbog toga dolazimo do jednog apsurda - klimatolozi kažu da čistiji vazduh u Kini neočekivano pogoršava globalno zagrevanje.

Kineski decenijski rat protiv zagađenja vazduha pružio je svetu odgovor na neprocenjiv  eksperiment: šta se dešava sa klimom kada se iz atmosfere ukloni velika rashladna tečnost poput sumpor-dioksida?

Sumpor dioksid je glavna komponenta smoga i stvara čestice koje formiraju oblake u nižim  slojevima atmosfere. Oni apsorbuju, rasipaju i odbijaju sunčevu svetlost, što na kraju smanjuje  temperaturu tla. Pošto sumpor-dioksida u Kini ima sve manje - temperatura je sve viša.

„Poboljšavajući kvalitet vazduha, mi zapravo grejemo planetu. Dakle, to je kompromis i neka vrsta  neočekivane posledice borbe za bolji vazduh. Zagađenje sumpor-dioksidom deluje kao tipična  krema za sunčanje: smanjenjem sunčevog zračenja koje stigne do Zemlje, planeta se hladi“, kaže  profesor za atmosferske nauke Jangjang Ksu. 

Kada je 2014. objavila rat zagađenju, Kina je primorala elektrane, čeličane i druge industrijske  objekte da unaprede tehnologiju  i koriste kvalitetniji ugalj sa niskim sadržajem sumpora. Podigla je i standarde motornih goriva, pa je kineska godišnja emisija sumpor-dioksida pala sa skoro 26  miliona tona u 2006. na nešto više od 3 miliona tona u 2020. godini.

„Kada se poveća količina sunčeva svetlost koja dođe do zemlje, ona dovodi do povećanog  isparavanja. Više isparavanja znači više padavina, jer sva voda koja ispari, mora i da siđe i tako u  krug. Dakle, manje sumpor-dioksida znači više sunca, ali i jače  padavine“, objašnjava direktor  laboratorije za geofizičku dinamiku fluida Nacionalne uprave za okeane i atmosferu Venkatačalam Ramasvami.

Ovog leta, Peking je doživeo najviše  temperature u poslednjih nekoliko decenija, ali i velike  poplave. Šangaj je zabeležio  najtopliji majski dan u poslednjih 100 godina. Stanovnici osećaju  razliku. U poređenju sa prethodnim godinama, oseća se da je leto postalo zaista dugo. Takođe, temperatura je viša. 

Nijedna studija još nije ubedljivo pripisala rastuće temperature u Kini i drugde u svetu efektima  opadanja sumpor-dioksida, ali mnogi naučnici se slažu da je to gotovo sigurno faktor koji snažno  doprinosi otopljenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()